JOHANNESBURG

Filistin İçin İsrail’i Boykot Girişimi (BDS) Güney Afrika Sözcüsü Kwara Kekana, Filistin'in sadece Müslümanların meselesi olmadığını söyledi.

Güney Afrika’nın en kalabalık kenti Johannesburg'da, BDS Güney Afrika tarafından "Filistin'e destek" konulu konferans düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferansa, Filistin'de yaşayan ve Filistin'in en küçük muhabiri olarak bilinen 11 yaşındaki Janna Cihad, BDS Güney Afrika Sözcüsü Kekana, Güney Afrika Birleşmiş Hristiyan Kiliseler Birliği rahibi Thalani Ndlazi, ülkede yaşayan Güney Afrikalılar ve ülkenin ileri gelenleri katıldı.

Kekana, yaptığı konuşmada, "Filistin, sadece Müslümanların değil tüm dünyadaki insanların meselesidir." ifadelerini kullandı.

Ülkedeki İsrail ürünlerine boykot çağrısı yapan Kekana, "Güney Afrikalılarda Filistin meselesine duyarlılığın artması için her türlü çalışmalar yapıyoruz. Güney Afrika’nın geçmişindeki ırkçı yönetim ile bugün Filistin'de yaşananlar aynı. Bu yönüyle tarihsel ortak bağlarımız var. " dedi.

Kekana, İsrail’in akademiden siyasete, hemen her alanda boykot edilmesi gerektiğini dile getirerek, "İsrail'in ürettiği ürünleri satın almayarak yapılan boykot yeterli değil, biz İsrail'in her alanda boykot edilmesi gerektiğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cihad da işgal altındaki Filistin’in özgürlüğü için daha fazla çalışacaklarını ifade ederek, "Filistin'in Nabi Salih şehrinde yaşıyorum. Bu zamana kadar işgal nedeni eğitim ve sağlık hizmetlerinden mahrum kaldım, tıpkı binlerce Filistinli çocuk gibi. Buna rağmen Filistin'in özgürlüğü için daha da çok çalışacağız." diye konuştu.

Rahip Ndlazi, İsrail hükümetinin Filistin'de uyguladığı hukuksuzluğa dikkati çekerek, "Güney Afrika’da hangi dine mensup olursak olalım Filistin'i desteklemeliyiz." dedi.

Dünyanın hiçbir yerinde bir kişinin sağlık ve eğitim gibi temel haklardan mahrum edilemeyeceğinin altını çizen Ndlazi, "İsrail'i uluslararası anlaşmalarda alınan kararları uymaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ömer Kılıç

Kaynak: AA