Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantıları kapsamında, ‘Uzun Dönemli Zorunluluklar’ başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı. Sabancı panelde ekonomik belirsizliklerin yönetimleri çok fazla kısa vadeli kararlar almaya zorladığının; araştırmalara göre halka açık üç şirketten birinin beş yıl içinde kapandığının altını çizerken; yönetişim modellerini gözden geçirilmesinin, ölçümlerin ve stratejik planlamanın uzun vadede yapılması gerektiğini vurguladı.

Sabancı, konuşmasında “şirketlerin uzun vadede ayakta kalabilmesi için kritik başarı faktörlerinde uzun vadeye yer verilmeli, stratejik planlamada uzun vade odağı olmalı. Her ne kadar kısa vadeye zorlama olsa da, bugünün performansından vazgeçmeden daha uzun vadeli bakmayı unutmamalıyız. Aile kontrolü ve sahiplik kültürü uzun vadeli bakışını destekliyor. Yönetişimde ortak ve çabuk karar alabilmek artık teknolojiyle mümkün” dedi.

Güler Sabancı’nın paneldeki konuşması şöyle:

“Bostan Consulting Group tarafından yakın dönemde yapılan araştırma gösteriyor ki, 5 yıl içinde halka açık şirketlerin kapanma oranları oldukça yüksek. Halka açık 3 şirketten 1’i kapanıyor. Bizim Sabancı’da yaptığımız hissedarlar ile yönetim ekibi arasındaki mesafeyi iyi belirlemek. Bu mesafenin yakın olmasına çabalıyoruz. Bunun başarıya ulaşması, öncelikle çok esnek ve çevik bir yönetim sistemi gerektiriyor.

İkinci önemli konu ise, Kritik Başarı Göstergeleri. Yönetimin onları uzun dönem yönlendirecek, uzun vadeli düşünmeye zorlayacak Kritik Başarı Göstergeleri’ne (KPI) ihtiyacı var.

Sabancı’da olan üçüncü konu ise uzun dönemli stratejik planlama döngümüz. Şirketlerimizin yönetim ekiplerini, bundan on yıl sonrasına odaklanmaya teşvik ediyoruz. Sahip olduğumuz teknolojik olanaklarla farklı senaryolara bakmak daha kolay. Ayrıca beş yıllık planlar çalışılıyor. Bunlar da yön gösterici oluyor.

Planlar ve spontan durumlar arasında bir denge olmalı. Duruma göre davranabilecek beceriye sahip bir yönetim takımınız olmalı. Bunu, Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede kazandığımız tecrübelerden öğrendik. Zaman zaman türbülanslar olabilir. Tabiki bunları dikkate almalı, düşünmeli ve izlemelisiniz. Ancak bunun her gününüzü etkilemesine izin vermemelisiniz. Proaktif olmalısınız. Her ne kadar kısa vadeye zorlama olsa da, bugünün performansından vazgeçmeden daha uzun vadeli bakmayı unutmamalıyız”.

Araştırmaların, kadının üst yönetimde daha çok söz sahibi olduğu şirketlerin uzun vadeli bakış açısında daha başarılı olduğunu gösterdiğini dile getiren Güler Sabancı, bu sözleriyle paneli izleyenlerden büyük alkış aldı.

 

Kaynak: HABER7.COM