Töre cinayetlerinin sembollerinden olan Güldünya Tören’in ölümüyle Bitlisli Taş ve Tören aileleri arasında başlayan ve 9 yıldır devam eden kan davası dün gerçekleşen barış töreniyle sona erdi.

İki aile arasında Zeytinburnu Gündoğan Camii’nin toplantı salonunda gerçekleşen törene iki ailenin temsilcilerinin yanı sıra Bitlis’ten gelen aşiret mensupları da katıldı.

Taş ve Tören ailelerinin barıştırıldığı törende CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç, CHP Parti Meclisi Üyesi Hüseyin Yaşar, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Ak Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bitlis’in Güroymak İlçesi Kaymakamı Turan Yılmaz ve Nakşibendi Tarikatı Siirt Lideri Şıh Muhiddin Aydın hazır bulundu.



"TÖREYİ BİTİRELİM, CEZAYI BİZ KESMEYELİM"

Törende bir konuşma yapan Şıh Muhiddin Aydın, affetmenin ulvi bir duygu olduğunu belirterek, "Töreyi bitirelim, cezayı biz kesmeyelim. Kan davasını ayaklar altına alarak kucaklaşalım" dedi.

Ak Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ise "Bugün hemşerilerimizle bu güzel ve mutlu günde beraber bir arada olmak ve barışı sağlamak üzere birlikteyiz. Bugün bütün aşiretlere Bitlis’e ve ulusumuza hayırlı olmasını temenni ederim" diye konuştu. CHP Milletvekili Faruk Tunay, böyle bir günde çok fazla konuşmaya gerek olmadığını ifade ederek, "Dünyada en zor olan şey barıştır. En kolay olan şey yakıp yıkmak, savaştır. Allah bu barışı daim kılsın. Bir daha böyle olayları bize yaşatmasın, birliğimizi beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daim kılsın" dedi.

"BUGÜNDEN SONRA KARDEŞ OLARAK YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan barış töreninde Taş ve Tören ailelerinin temsilcileri ilk olarak başlarının üzerinde tutulan Kuran-ı Kerim’in altından geçti. Ardından, iki aile mensupları birbirlerine sarılarak yıllardır süren davanın sona erdiğini belirttiler. Barışın ardından aileler aynı masada oturarak dua ettiler.

Taş ailesi temsilcilerinden Enver Taş, "Aramızda bir olay, bir kaza oldu. Biz her şeyi ağalarımza, vekillerimize teslim ettik. Bizlere yakışan budur, elimizden geleni yaptık. Bundan sonra hiçbir aşiretin arasında hiçbir kadına eziyet ve kan davası olmaz, kan dökülmez. Kimse de mağdur olmaz. Her şeyin güzellikle olmasını temenni ederim. Biz de mahçup olduk, üzüldük. Bir kazadır, oldu. Bu kazayı da biz kapattık. Bundan sonra da inşallah bir kaza olmaz" diye konuştu.

Tören ailesi temsilcilerinden Abdülkerim Ilık ise, "Burada bulunan topluluğa çok teşekkür ederim. Aramızda bir husumet çıktı,yanlışlıkla bu dava buraya kadar getirildi. Bundan sonra kardeş, insanlık olarak yaşamayı diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bugünden sonra da kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

Tören sonunda katılanlara pilav ve ayran ikram edildi.

DHA - Enver ALAS