İzmir’in Karabağlar ilçesindeki bir ilkokulda görme engelli İngilizce öğretmeni Reyhan Levent ile ilgili bazı gazetelerde yayımlanan "Görme engelli İngilizce öğretmen için veliler çözüm istedi" başlıklı haber, tepkilere yol açtı. Çağdaş Görmeyenler Derneği, Görbir İzmir Şubesi, Görmeyenleri Koruma Derneği, Beyazay İzmir Şubesi dernekleri, görme engelli öğretmenin uğradığı haksızlığı protesto amacıyla Kemeraltı girişinde basın açıklaması yaptı.

Engelliler adına ortak basın metnini okuyan Görme Engellileri Federasyonu Başkanı Haldun Kırkık, haberin tamamen veliler gözünden yazıldığını belirterek, öğretmenin haksız yere suçlandığını ifade etti.

Öğretmenden habersiz sınıfa giren bir velinin görüntü çekmesi üzerine haberin yayıldığını anlatan Kırkık, "Tamamen suç unsuru olan bir eylemi, gayet normal bir durummuş gibi aktarmıştır. Bir kişinin gizlice bir sınıfın görüntülerini kaydetmesi ve üstüne üslük bunu ifşa etmesi kabul edilemez hukuksuz bir durumdur. Öte yandan görme engelli öğretmenin dersi verimsiz bir şekilde anlattığı algısını yaratmak için videoda montaj yapılarak kasıtlı bir şekilde belli bölümlerin paylaşıldığı da açıkça görülmektedir" dedi.

Okul yetkililerinin bu suçu işleyenler hakkında işlem yapılacağına dair bir açıklama yapmadığına dikkat çeken Kırkık, "Konunun üstü kapatılırcasına, bu kaydın yapılmasını meşru kılacak biçimde görme engelli öğretmenin mesleğine devam edeceği, ancak bir başka öğretmen eşliğinde derslere gireceği kamuoyuna sorunun çözüldüğü şeklinde bir algı yaratılarak aktarılmıştır" dedi.

896 GÖRME ENGELLİ ÖĞRETMEN GÖREV YAPIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan elde ettikleri verilere göre 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 896 görme engelli öğretmenin Bakanlığa bağlı kurumlarda görev yaptığını belirten Kırkık, yaşanan olayın tüm görme engelli öğretmenleri rencide edici bir hal aldığını söyledi. Olayda suçlu olduğu tespit edilenlere hukuki yaptırımlar uygulanıncaya kadar konuyu takip edeceklerini ifade eden Kırkık, "Görme engelli öğretmenlerin onurunu ve mesleki yeterliliğini sorgulayacak her türlü uygulamaya karşı durmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz" dedi. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr