© Google’ın hizmetlerinden faydalanmak için kabul edilen koşulların kullanıcıya yeterince açık anlatılmaması, özel kişisel bilgilerin nasıl toplandığının bilinmemesi internet kullanıcılarını endişelendiriyor.

İnternet şirketi Google, Avrupa Birliğinin Avrupa yasalarını ihlal edebileceği uyarısına rağmen yeni gizlilik politikasını geçen hafta yürürlüğe koydu. Google, Youtube, Gmail kayıtlarının tek havuzda toplandığı yeni dönemde, geçmiş kayıtlarınızı silmediyseniz, artık Youtubeda aradığınız video, Googleda reklam olarak karşınıza gelebilecek.

Google, farklı sitelerine ait 60 gizlilik politikasını tüm hizmetleri için geçerli olacak tek bir politikaya dönüştürdü. Googleın, kullanıcı davranışlarına odaklı reklam modeli, ziyaretçilerin girdiği sitelerle ilgili veri toplanmasına dayanıyor. 1 Marta kadar, toplanan veriler her sitede ayrı tutuluyordu. Örneğin, YouTubeda yapılan bir aramanın Googlea ait Gmail gibi bir sitede alınacak sonuçlar ve karşılaşılacak reklamlar üzerinde bir etkisi yoktu. Yeni politika uyarınca Googlea ait tüm sitelerdeki aktivite birbiriyle bağlantılı hale geldi. Yeni politikayı reddedenler Googleın hizmetlerinden de yararlanamıyor.

Kişisel bilgilerin güvenliği ve mahremiyeti tartışmalarını körükleyen kullanıcı davranışlarına odaklı bu yeni modelin, Googleın reklam pastasındaki tekelini perçinlemesi bekleniyor.