ISPARTA - MUSTAFA ÜNAL UYSAL

Türk kültüründe birçok mani, öykü, şarkı, şiir ve atasözlerine konu olan, göç döneminde geldikleri yere güzellik sunan leylekler, Göller Yöresinde renkli görüntüler oluşturuyor.

Yörenin iklim koşullarının yaşam tarzlarına uyum göstermesi ve yaban hayvanları açısından besleyici sulak alanlarına sahip olmasından dolayı göç döneminde bu alanlarda görülen leylekler, yörenin kültürüne de görsel zenginlik katıyor.

Antalya, Isparta ve Burdur bölgesindeki Göller Yöresine ilkbaharda gelen ve sonbaharın sonuna kadar bölgede kalan leylekler, güzel görüntü sunuyor.

Doğa ve leylekler hakkında eğitimler veriliyor

Bu görselliği korumak ve doğa konusunda bilinçlenme sağlamak için Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından öğrencilere doğa ve leylekler hakkında eğitimler veriliyor.

SDÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ak ve kara leylek olmak üzere iki tür leylek bulunduğunu söyledi.

Leyleklerin yaz göçmeni bir tür olduğunu belirten Ünal, leyleklerin her yıl mart ayının ortasında ülkeye güneyden giriş yaptıklarını hatırlattı.

Leyleklerin Türkiye'ye geldikten sonra beslenebilecek birçok alanlar bulduğunu ifade eden Ünal, "Leylekler ülkemize giriş yaptıktan sonra beslenirler ve kuluçkaya yatarlar. Eylül ayında da tekrar güney kısımlara, Afrika'ya geri dönerler. Şu anda dünyada yaklaşık 700 bin civarında leylek olduğu tahmin edilmekte. Son sayımlara baktığımızda Türkiye'de 20 bin civarında leylek olduğu bilinmekte." diye konuştu.

"Isparta'da kara leylek tespit ettik"

Leyleklerin Türkiye'nin bütün alanlarına yayılış gösterdiğini işaret eden Ünal, şunları kaydetti:

"Göller Yöresi, sahip olduğu habitat yapısı olarak leyleklerin yaşamasına, kuluçkaya yatmasına, beslenmesine çok uygun sulak alanlar içermektedir. O nedenle Göller Bölgesindeki tüm habitatlarda leyleklere rastlamak mümkündür. Bu türler içerisinde özellikle ak leylek olarak düşünürsek yerleşim yerlerine yakın sulak alanlardaki, ziraat alanlarındaki direklere, çatılara yuvalanmakta. Kara leylek de tespit ettik Isparta'da. Çalışmalar yürüttük. Kara leylek, ormanlık ve dağlık alanlarda bulunmakta. Göller Yöresi yaban hayvanları açısından önemli bir yer. Bunlardan en önemlisi Eğirdir, Beyşehir, Işıklı, Burdur, Salda ve Gölhisar gölleridir."

Kaynak: AA