ANKARA

Dışişleri Bakanlığından birlikte yetkili, Avrupa Birliği ile ağır aksak göçle savaşım dair anlaşmaya varılması durumunda, ağır aksak göçmenlerin art iade ve yerleştirilme sürecinde encam topu topu masrafların AB fonlarından karşılanacağını söyledi.

Yunan adalarındaki mültecilerin dolgun halde Türkiye'ye getirilmesinin hukuka karşıt olabileceği iddialarına da yanıt verici yetkili, varılacak mutabakatın dört başı mamur kanuncu metinlere makul olmasını Türkiye düşüncesince ehemmiyetli olduğunu, bununla ilişik de insanoğlu hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve arsıulusal kuruluşlarla çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi. Yetkili, 'Ortada birlikte sağlıklı yok, uyuşma yok. Şimdi bu mevzuda devletleri suçlamanın zemini bulunduğunu düşünmüyorum. Metin ortada olmaksızın itiraz etmenin manası yok' dedi.

Adalardan encam gelişigüzel Suriyeli mülteci düşüncesince Türkiye'de mevcut bambaşka birlikte sığınmacının AB ülkelerine gönderileceğini hatırlatan izinli projenin yaşama geçirilmesi durumunda, ağır aksak göçmenlerin Türkiye'ye getirilmelerinden ülkelerine gönderilmelerine yahut Türkiye'deki kamplara yerleştirilmelerine derece dört başı mamur proses süresince ortaya çıkan masrafların AB fonlarından akçalanmış edileceğini vurguladı.

Yetkili, Türkiye'den AB'ye gönderilecek insanların belirlenmesiyle ilişik de BMMYK'nın kriterlerinin uygulanan olacağını, bunun dışında, mesleğe yahut beceriye uyarınca başkaca birlikte seçme işleminin uygulanmayacağının altını çizdi.

Vize muafiyetinde karşılamaktan ırak bulunduğu ölçüt sayısının ise 10'dan 3 düştü

AB ile ara sınav muafiyeti anlaşmasının yaşama geçmesi yerinde AB'ye gidecek vatandaşların uzlaşma çerçevesinde pasaportlarını yenilemeleri gerekeceğine de nazarıitibar çekici yetkili, fakat gayrı devletlere yolculuklarda mevut pasaportun kullanılmaya bitmeme edileceğini belirtti.

Vize muafiyeti düşüncesince öne sürülen 72 kriterle ilişik kendisine da sabık hafta gösterilen AB raporunda Türkiye'nin karşıladığı ölçüt sayısının 13'ten 19'a çıktığını, karşılamaktan ırak bulunduğu ölçüt sayısının ise 10'dan 3 düştüğünü tamlayan yetkili, bu iç kriterin ise şahsi verilerin AB standartlarında korunması, Europol'le operasyonel ortaklaşa iş anlaşması ve unsur devletlere ayrımcı sıfır ara sınav politikası uygulanması mevzuları bulunduğunu söyledi.

Muhabir: Sinan Polat

Kaynak: AA