Veli TOPRAK / SÖZCÜ

Sarıyer’de devlete ait bir akaryakıt istasyonu şahsa kiralandı. Bu durumu fırsat bilenler, yeri üçüncü bir kişiye kiralayarak 13 kat fazla para kazandı. Raporda daha birçok skandal var…

Maliye Bakanlığı’nın 2011 yılı Denetim Raporu’nun bazı bölümlerine Sözcü Gazetesi ulaştı.

TBMM’ye sunulmadığı için kamuoyuna açıklanmayan Sayıştay Raporu’ndan çarpıcı yolsuzluk bilgileri ortaya çıktı. Sayıştay Başkanlığı’nın Haziran 2012’deki raporunda, kamu kurumlarında yapılan denetimler yer alıyor. Devlete ait taşınmazların kira gelirlerinin piyasa rayicine göre ayarlanması bir yönetmelikle kaldırılmıştı.

Bu durumu fırsat bilenler, ikinci bir kiralamaya giderek milyon dolarlar kazandığı tespit edildi. İstanbul Sarıyer ilçesinde bulunan akaryakıt istasyonunun kiralanmasında tam bir skandal yaşandı. 2010 yılı kiralama bedeli olarak devlete 110 bin 135 TL ödendi. Kiralamayı yapan kişi benzinliği üçüncü bir kişiye 1 milyon 466 bin 273 TL’ye kiraya verdi. Kamudan kiralama yapan kişi hiçbir iş yapmadan 13 kat fazla para aldı. Raporda, “Devletin kasasına girmesi gereken paralar şahıslara gitmiştir” bilgisine yer verildi.

Maliye parası vakfa gitti
Sayıştay Raporu’nda tespit edilen bir skandal da Hazine’ye ait taşınmazların Diyanet İşleri Başkanlığı’na kiraya verdiği yerlerde yaşandı. Kiralama sonucu elde edilen gelirin yüzde 25’inin Maliye’ye ödenmesi gerekiyordu. Ancak devletin kasasına girmesi gereken para ‘Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfı’na yatırıldı. Raporda, Hazine ile Diyanet arasında yapılan protokolün değiştirilmesi istendi.

Hazine tarafından yeşil alan, park, yol ve meydan olarak belediyeye terk edilen yerlere ticari alanlar yapıldı. İstanbul Kadıköy’de yapılan Galatasaray Spor Kulübü ‘kapalı yüzme havuzu’, Fenerbahçe Spor Kulübü ‘konukevi ve restoran’, İstanbul Yelken Kulübü ‘bina’, İspark ‘otopark’, Kadıköy Belediyesi ‘restoran’ yaptı. Bu yapılan yerlerin işgal yöntemiyle ve imar planı değiştirilmeksizin terk amacı dışında kullanıldığı tespit edildi.

YEŞİL ALANLAR, KULÜPLERDE

BENZİNLİK NASIL KİRALANDI?