İSTANBUL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Sanayici envestisman meydana getirecek sonradan da fabrikasının çarklarını döndürmeye çalışacak. Aynı parayla büyükşehirlerin bir DOĞRU yer almış olduğu devir dü yılda o arazinin kıymeti ikiye katlanacak. Onun düşüncesince ego sanayiciye alp diyorum. Hele bu zamanda Türkiye'de endüstriyalizm gerçekleştirmek kahramanlıktır' dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) çeşidinden planlı görüşmede Işık, dünyada ülkeler, firmalar ve metropoller ortada aşırı gülmeyen bir yarışma olduğunu, bu yarışta bir etap öne geçmenin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu anlattı.

Dinamik bir dünyada ve sayısal devrimin getirmiş olduğu olanaklarla işi bilenin aradaki mesafeyi herhangi bir sabık çağ açmış olduğu bir zamanın yaşandığını kaydeden Işık, şöyleki konuştu:

'Biz Türkiye adına maatteessüf katı aşırı önemlice dönemeci bir zamanlar rakiplerimizle baş başa alamadık. Türkiye gelişimleri daim arkadan izleme etti. Neredeyse herhangi bir gelişmede sahada aktör değil tribünde peyrev olduk. Bunun da bizlere ağırbaşlı maliyetleri oldu. Güney Kore, 1960'larda açlıkla mücadeleden bugün dünyada en ehemmiyetli uygulayım bilimi üreten ülkelerden bir tanesi durumuna geldi. Güney Kore bugün diğer temiz yurtiçi hasılasının az elan yüzdelik 4'ünü Ar-Ge'ye harcıyor da Türkiye, Güney Kore'yi bırakın bu aşamada elan az kaslı ülkelerle rakiplik geçirmek DOĞRU kalıyor. Bunun esas nedenlerinden bir tanesi maatteessüf Türkiye'nin mevcud o girişimcilik ruhunun belli başlı aralıklarla törpülenmesi oldu. Girişimcisi olmayan bir ülkenin kalkınma şansı yok. Devlet kanalıyla kalkınma niteleyerek bir manken bundan böyle dünyada yok. Sovyetler bunu denedi ve yöntemince batkınlık etti ve dağıldı. Bugün Çin fark müteşebbisleri kanalıyla kalkınmanın içerisinde. Girişimcisi olmayan bir ülkenin dinamizmi yakalaması cins değil. Türkiye, maatteessüf sonuç 40-50 yılda geçirdiği dehşet süreçlerden çevre girişimcilik ruhunda mütemadiyen törpülenme yaşadı.'

Bakan Işık, kaybedilen girişimcilik ruhunu kazanmanın aşırı emekli olduğuna ayraç ederek, girişimciliğin Türkiye açısından, çoğalma ve kalkınma açısından eğer olmazsa olamaz bir eleman olduğunu, girişimciliğin ve girişimcilik ekosisteminin gelişme göstermesi düşüncesince hükümet adına aşırı gülmeyen güç sarfettiklerini tabir etti.

'Girişimcilik güçlenmezse Türkiye büyümez. Bunu bilmemiz lazım. Dünyada girişimcilerin kurduğu KOBİ'ler evren ekonomisini sırtlanmış götürüyor. Türkiye'deki girişimlerin yüzdelik 99,7'si KOBİ. İstihdamımızın yüzdelik 76,5'i KOBİ'ler çeşidinden sağlanıyor. Türkiye ve evren ekonomisi açısından bu derece ehemmiyetli bir alan. Bunun düşüncesince KOSGEB eliyle aşırı gülmeyen sistemli programlar uyguluyoruz'

Muhabir: Hüseyin Demir

Kaynak: AA