ANKARA - ZEYNEP AKYIL

Ekonomiden mesul Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, finansmana erişiminin tamamı dünyada bulunduğu kabilinden Türkiye'deki girişimcilerin en ehemmiyetli problemlerinden bir tanesi olduğuna ayraç ederek, bu probleminin çözümüne müteveccih yerine meydan mekanizmasının kurallarına makul ehemmiyetli araçları ıslahat paketleri altında ülkeye kazandırdıklarını söyledi.

Fikir ve ya baş etabındaki girişimcilerin, teminatları ehliyetsiz bulunduğu düşüncesince bankalar çeşidinden efdal riziko sınıfında değerlendirildiğini ve krediye erişimde külfet çektiğine dikkati çekici Şimşek, akıbet çağda bu alandaki hastalıkların çözümüne müteveccih yerine adım sermayesi fonlarına, 'fonların fonu' çeşidinden dayanak sağlanmasına çevrik baş döndürücü ehemmiyetli müşterek kombinezon yaptıklarını belirtti

Fonların fonu çeşidinden pınar aktarılmasına müteveccih çalışmaların 2014 senesinde meydana getirilen kanuncu düzenlemelerle başladığını hatırlatan Şimşek, şunları kaydetti:

'İki sene kabilinden endamsız müşterek müddette sistemin anne taşları yerlerine oturmaya başladı ve şu an bakımından vatanımızda bir tanesi evcil kazanmak kıl payı dü üst fon teşekkül emekleri sonuncu bir vaziyete getirildi. Buna uyarınca üst fonlar sistemin çatısını oluşturuyor. Bir ahir etapta üst fonların kapital aktardıkları ve vatanımızda hâlâ evolüsyon etabında bulunan adım sermayesi fonları toprak alıyor. Sistemin en madun seviyesinde ise yurt ekonomimizin temel ve ekosistemin en ıvır zıvır yapısı adım şirketleri bulunuyor. Birbirlerine zincirin halkaları kabilinden zorlu ilişkin bulunan bu sistemin üst fonları da bu sene yaşama geçecek Avrupa Yatırım Fonu'nun kurduğu Türkiye Büyüme ve İnovasyon Fonu ve KOBİ AŞ'nin kurduğu Türkiye Yatırım Fonu olacak.'
'Fonlardan en müşterek tomar uygulayım bilimi odaklı girişimler yararlanacak'

Girişimcilere, adım sermayesi fonları çeşidinden aktarılacak bu fonların namus borcu değil, sermaye yerine konulacağını vurgulayan Şimşek, bunun da girişimcileri faiz yükünden kurtaracağını ve ayrımsız vakitte onların kapital yapılarının kuvvetlenmesine ulama sağlayacağını söyledi.

Şimşek, bu fonlardan en müşterek tomar uygulayım bilimi odaklı girişimlerin yararlanacağına dikkati çekerek, 'Kurguladığımız bu dizge birlik da mütebeddil pazar talepleri ile baş başa teknolojideki değişmelere uyumda öz kaynaklarının ehliyetsiz kalmış bulunduğu noktada girişimcilerimizin bulunan kapasitelerini çoğaltması ve fikirlerini yaşama geçirmesi düşüncesince lüzumlu atılımlarda bulunması doğrultusunda bitmiş mı, bitmeme mı noktasına geldikleri anda devreye girecek. Bu dizge girişimcilerimize hemen mali dayanak sağlamayacak, bunun yanı esna kurumsallaşmaları düşüncesince hevesli dayanak de verecek.' görüşüne toprak verdi.

İki fonun hep büyüklüğü 1 bilyon teklik olacak

Şimşek, kurulacak bahis konusu dü fonun hep büyüklüğünün kısaca 1 bilyon teklik olduğuna ayraç ederek, bu tutarın adım sermayesi fonlarına aktarılacağını bildirdi.

Kaynak: AA