Özel Harp Dairesi'nin tarihçesine yer verilen yazıda, eski usûl Gerilla Harbi'nin yürürlükten kalktığı belirtilerek, halen yürürlükte olan Gayri Nizamî Harp (Spetsnaz) ve İç Güvenlik konularında bilgi verildi.

SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ    

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, geçmişte suikast ve karanlık olaylarda rol aldığı ve 'kontrgerilla'nın merkezi olduğu ileri sürülen Seferberlik Tetkik Kurulu'nu Genelkurmay Başkanlığı'na sordu. Genelkurmay'dan gelen yazıda teşkilatla ilgili eski ve yürürlükte olan mevzuatlar ve teşkilatın tarihçesi hakkında bilgi verildi. Yazıda, "Sahra talimnamelerinden 'ST 31-21 Gerilla Harbi ve Özel Kuvvetler Harekatı' ile 'ST 31-15 Gayri Nizamî Kuvvetlere Karşı Harekât' isimli talimnameler yürürlükten kalkmıştır. 'MM 144-1 İç Güvenlik Muhtırası', 'KKYY 31-1 Gayri Nizamî Harp (Spetsnaz)' ile 'İç Güvenlik Harekât Dokümanı' isimli yayınlar hâlen yürürlüktedir" ifadeleri yer aldı. Bu dairenin 'kontrgerilla'nın merkezi olduğu iddialarına karşı ise herhangi bir soruşturma yürütülmediği belirtildi.

TARİHÇE ANLATILDI

Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait tarihçeye de yer verilen yazıya göre, Bakanlar Kurulu'nun 27 Eylül 1952 sayılı kararı ile "Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikler" adı altında bir kuruluşun oluşturulmasına karar verildi, bu karar gereği 4 Kasım 1953'te Seferberlik Tetkik Kurul Başkanlığı kuruldu. 14 Aralık 1970'de Özel Harp Daire Başkanlığı adını aldı. 1992'de çevre ülkeler ve İç Güvenlik Harekatı ihtiyaçlarına bağlı olarak yeniden teşkilatlanmaya gidildi ve Özel Kuvvetler Komutanlığı adını aldı. 1992'de 1, 2 ve 3. Özel Kuvvet Alayları, 1996-1997 yıllarında 4. Özel Kuvvet Alayı, 1994'te Muharebe Arama Kurtarma Birlik Komutanlığı, 1999'da Sivil Asker İşbirliği Grup Komutanlığı ve Doğal Afet Arama ve Kurtarma Tabur Komutanlığı kuruldu.

SON DEĞİŞİKLİKLER

2001 yılında başlatılan yeniden teşkilatlanma çalışmaları kapsamında, 1 ve 2'nci Özel Kuvvet Tugay Komutanlıkları ve Seferberlik Tetkik Kurul Başkanlığı oluşturuldu. Muharebe Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı, Sivil Asker İşbirliği Grup Komutanlığı ve Özel Hava Grup Komutanlığı 'alay' seviyesine çıkarıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı, 2002 yılında Kirazlıdere ve Güvercinlik Kışlalarını devrederek Gölbaşı'nda inşa edilen yeni kışlasına taşındı. Dairedeki son değişiklikler ise şöyle anlatıldı: "2006 yılında yeniden teşkilatlanan Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın, Seferberlik Tetkik Kurul Başkanlığı ve Muharebe Arama Kurtarma Alay Komutanlığı yeniden teşkil edilen Seferberlik Tetkik Daire Başkanlığı kuruluşuna dahil edilmiş, 1 ve 2'nci Özel Kuvvet Tugay Komutanlıklarının isimleri 1 ve 2'nci Özel Kuvvet Komutanlıkları şeklinde değiştirilmiştir. 2007 yılında Sivil Asker İşbirliği Alay Komutanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı kuruluşundan çıkarılmış, 2008 yılında ise TSK Spor Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı kuruluşuna dahil edilmiştir. 17 Ağustos 2012'de Doğal Afet Arama ve Kurtarma Tabur Komutanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı teşkilatından çıkarılarak TSK İnsani Yardım Tugay Komutanlığı kuruluşuna dahil edilmiştir."

TOLGA ATAR - BUGÜN GAZETESİ