BDP’Lİ HASİP KAPLAN’DAN SERT ULUDERE TEPKİSİ

‘Genelkurmay Başkanı AKP’li gibi davranıyor’

© Uludere’deki bombalamayı insanlık suçu olarak nitelendiren Hasip Kaplan, “Kimse bizi, AKP’li gibi davranan Genelkurmay Başkanı’na inandırmaya zorlamasın’’ dedi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan,toplu katliamolarak nitelendirdiği Uludere olayının siyaseten sorumlusunun, hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek Kimse bizi, hükümetin emri altına girmiş, AKPli gibi davranan Genelkurmay Başkanına inandırmaya zorlamasın. Biz güvenmiyoruz, inanmıyoruz, bu katliamın sorumlusu olarak görüyoruz ve yargının önüne çıkmasını istiyoruzdedi.

Hasip Kaplan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında Uludere kırımının toplu katliama girdiğini ve insanlık suçlarında zamanaşımının söz konusu olamayacağını belirtirken saldırı sonusunda AKP hükümeti ve Genelkurmay Başkanlığının yaklaşımınıMcCarthycilikolarak niteledi. Uludere olayı konusunda TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstünün tutumunu da eleştiren Kaplan, şu görüşleri dile getirdi: Artık birilerinin Meclise ve adalete hesap vermesi gerekiyor. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığının görevi yorum yapmak değil, denetim yapmaktır. Pentagon sözcüsüHaberin nasıl sızdırıldığını bilmiyoruzdiyerek Genelkurmayın yaptığı açıklamayı yalanlamış oldu. İnsanlık suçu katliamı karşısında siyaseten sorumlu olan hükümet ve Başbakan, ulusal yargıyı bu şekilde etkilediği zaman ulusal üstü yargının harekete geçmesi kanallarını da güçlendirmiş oluyor. Böylesi bir Başbakan, yarın Türkiye cumhurbaşkanı olmaya kalkarsa, El Beşir gibi verdiği tutuklama kararlarıyla Uluslararası Ceza Mahkemesiyle karşı karşıya kalması da kaçınılmaz.

Kaplan, bir soru üzerine, yargıya ve özel yetkili mahkemelere güvenmediklerini belirtti. Genelkurmay Başkanı AKPnin emrine girmeklesuçlayan Kaplan, AKPli gibi davranan bir Genelkurmay Başkanı’na inanmayacaklarını belirterek yargı önüne çıkarılmasını istedi.

Hasip Kaplan, AKP Şırnak İl Başkan Yardımcısı Ali Kılınçın öldürülmesi olayına da dikkat çekerek bunun arkasında da BDP varmış gibi göstermenin yanlış olduğunu söyledi. Kaplan, Başbakanın; Diyarbakırı, Vanı, Şırnakı istiyorumdemeye başlaması, bu saldırıların da nedenlerini açıklıyor. Potamyalı bir Başbakan, Mezopotamyanın fethine çıkıyor. Böylesi bir seçim yarışı olabilir mi? Şırnakı istiyorsunuz, havanızı alırsınız görüşünü savundu.