Hükümet, Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan 3,5 milyon gence af çıkardı. Ancak muhalefetin, borcunu ödeyen 1 milyon gence ‘geri iade' önerisini reddetti. Dürüst vatandaş yine cezalandırıldı. Borcunu düzenli olarak ödeyen vatandaşlar Meclis'i adeta dilekçe yağmuruna tuttu. Dilekçelerde keriz yerine konulduk isyanları yer aldı.

VATANDAŞTAN 3 ÖNEMLİ UYARI

TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderilen dilekçelerde vatandaş, hükümeti 3 konuda uyardı: “Eğer borçların iadesi veya bir düzenleme getirilmiyor ise;

1 Ben ve benim gibi dürüst vatandaşın devlete olan güveni azalacaktır.

2 Devletin daha sonra yapacağı bu gibi kanunlarda ben ve benim gibi birçok kişi ödeme konusunda bir daha düşünecektir.

3 Maddi ve daha önemlisi manevi anlamda rahatsızlık oluşacaktır.”

HERKES YARARLANMALI

Meclis'e gönderilen bir başka dilekçede; “Genel Sağlık Sigortası prim borcu affediliyor ama ödeyenler mağdur. Bir hak varsa herkes bu haktan yararlanmalıdır. Aksi hukuksuzluk değil midir? Ben 600 lira GSS borcu ödedim. Mağdurum ödediğim paranın geri iadesi yapılarak mağduriyetimin giderilmesini talep ediyorum” denildi.

Borcunu ödemek suç mu?

Başka bir dilekçede ise, “Ben vatandaşlığımın bana getirdiği yükümlülük gereği kurallara uyarak borçlarımı yatırmış bir kişi olarak bu durumda tabiri caiz ise ‘Keriz' yerine konulmaktayım. Bu kanun üzerinde bir iyileştirme yapılarak mağduriyetlerin önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum” denildi.

KURAL TANIMAYANLAR ÖDÜLLENDİRİLİYOR

Meclis'e gönderilen yüzlerce dilekçeden bir başkasında ise şu görüşler dikkat çekti: “Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Kurallara uyarak borcumuzu ödüyoruz, bundan dolayı bedel ödüyoruz. Kurallara uymayıp ödemeyenler işin içinden sıyrılıyor. Yüzlerce mağdur ve haksızlık yapılmış insanların dikkate alınmasını ve ödediğimiz paranın geri ödenmesini istiyorum.”

Çetin Çiftçi - Özgür Düşünce Gazetesi