Genel af zaman zaman basında dile getiriliyor, böyle bir ihtimal hep var ancak son aylardaki gelişmeler bir genel affı zorunlu hale getirdi.

NEDEN GENEL AF?

BARIŞ SÜRECİ

Önceleri genel affın ilk nedeni olarak Barış Süreci gösteriliyordu. Barış sürecinde hem dağdaki PKK’lılar affedilecek ve hem de yargılanmakta olan veya mahkum olan Kürt aydınları. Muhalefet sık sık Öcalan’ın affedileceğini iddia ediyordu.

ERGENEKON- BALYOZ

Kürtler için af çıkarılırken Ergenekon, Balyoz ve benzeri davalardan yargılananların içerde tutulması büyük tepki çekeceğinden affa bu davalardan tutuklu veya hükümlü olanların da dahil edilmesi bir zorunluluktu. Basında bu konu gündeme her geldiğinde içerdeki subaylar buna isyan ediyor ve böyle bir affı kabul etmediklerini söylüyorlardı.

17 ARALIK

17 Aralık iktidar için de affı zorunlu hale getirdi. Paralel yapıya savaş ilan eden hükümet ulusalcıları yanına alıyordu. Başbakan “orduya kumpas kuruldu” diyerek Ergenekon ve Balyoz sanıklarının tahliyesine yeşil ışık yakıyordu. Çıkarılan yargı paketi ile bu davalarda tutuklu ve mahkum olanların tahliyelerinin önü açıldı ve de tahliye oldular. Doğu Perinçek tahliye olduktan sonra cemaat ve tarikatlarla mücadele edeceklerini açıkladı. Perinçek katıldığı bir TV programında paralel yapı ile mücadelede Erdoğan’a destek vereceklerini söyledi. Perinçek, aynı programda genel affı dile getirdi ve çıkarılacak bir genel aftan Öcalan’ın da yararlanacağı belirtti.

17 ARALIK İKTİDAR NİÇİN AFFI ZORUNLU HALE GETİRDİ?

17 Aralık iktidarın gizli kalan birçok yönünü açığa çıkardı. İktidar ve yandaşlarının bir şekilde birçok suça karıştığı yönünde kuvetli şüpheler doğdu. İddialar yargı önüne gelmediği, yargı denetiminden geçmediği için şüphenin ötesinde bir şey söylenemese de iktidar ve yandaşlarının da bir genel affa ihtiyacı olduğu kesin.

RÜŞVET

Rüşvet iddiaları doğru olmasa bile ortada yasa dışı işlerin olduğu, belki de evlerde bulunan paraların silahlı Müslüman örgütler için toplandığı yönündeki iddialar doğru olsa bile sonuçta ortada hukuksuzluklar ve suçlar var.

İÇ HUKUK

İktidar TBMM’ndeki gücünü kullanarak bir süre için adaletten kaçabilir ama bu suçları devlet hafızasından silmek mümkün değil.  İktidar iç hukuku aşsa bile uluslararası yargıdan kaçamaz.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN CUMHURBAŞKANI

İç hukuk aşılsa bile uluslararası hukuk devreye girecektir. Şu varsayımı bir düşünelim. Reza Sarraf olayı uluslar arası hukuku da ilgilendiren bir konu. Bu olayda karar para aklama,   uluslar arası hukuku ihlal ederek İran’a uygulanan ambargoyu delmek suçları var.

ANAYASANIN 90. MADDESİ

Anayasanın 90 nıncı maddesine göre içi hukuk ile dış hukuk çatıştığında dış hukuk üstün olacaktır, bir başka söylemle uluslar arası hukuk iç hukukun üstündedir. Bu nedenlerle Cumhurbaşkanı uluslar arası mahkemede yargılanıp mahkum olursa hakkında kırmızı bültenle arama çıkarılabilir.

Demek ki Erdoğan’ın iç hukuku aşması kendisi için yeterli olmayacaktır.

ERDOĞAN ULUSLAR ARASI BİR MAHKEMEDE YARGILANMAKTAN NASIL KURTULABİLİR?

Sibel Edmonds’un açıklamasından bir alıntı yapalım ve yoruma devam edelim:

Erdoğan'a şu ihtimaller sunuldu, tabii bunları hiçbir yerde duyamazsınız; birincisi, geri adım atacaksın, herşeyi geri saracak, İsrail'le ilişkilerini düzeltecek, Çin'den silah almaktan vazgeçeceksin, Şangay'dan uzak duracaksın, Gülen'den özür dileyeceksin, bu senin birinci seçeneğin.

ikinci seçeneğin, sessizce istifa edip gideceksin. Çünkü biz hali hazırda senin yerine gelecekleri belirledik (Ç.N: CHP!). şu ana kadar çalıp çırptığın paraları da beraberinde götürebilirsin. senden öncekiler de çaldı, sen de çaldın, ve bunlarla İngiltere'ye gitmene izin vereceğiz.

üçüncü seçeneğin ise bizi beklemek olacaktır ki bu sana iki senaryo sunar; Kaddafi gibi, Saddam gibi yokedilirsin, seni Taksim meydanında, Gezi Parkı'nda öldürürüz. ikinci senaryo da, Mübarek gibi korkak bir şekilde teslim olabilirsin, seni İngiltere'de bir hapishaneye atarız, yaşamının kalanını orda sürdürürsün.

İşte şu anda, Erdoğan bu seçeneklerle karşı karşıya. Bu seçenekler Kaddafi, Saddam ve Mübarek'e sunulanlarla aynı, CIA böyle çalışıyor. Senaryolar o kadar aynı, şaşmaz ve detaylarıyla benzer ki, insan neredeyse aynı şeyleri tekrar tekrar görmekten sıkılıyor.

Ve birkaç ay içinde sonucu göreceğiz çünkü bu durum fazla uzun sürmeyecek.”

 ERMENİ AÇIKLAMASI

 Erdoğan’ın Ermeni açıklaması birinci seçeneğin geçerli olacağını göstermektedir. Erdoğan birinci seçenekteki tek bir şeyi yapmayacaktır, Gülen’den özür dilemek.. O kadar da olur..

 ERDOĞAN İÇ HUKUKU NASIL AŞAR?

 Erdoğan iktidar gücünü kullanarak içte yargılanmaktan kurtulsa bile suç şüpheleri devletin hafızasından silinmeyecektir. İktidar ve yandaşlarının yargılanmaktan kurtulabilmelerinin tek yolu bir genel af olabilir.

Rahmi Ofluoğlu