İSTANBUL

Bağcılar Belediyesi Gönül Bağı Projesi üyesi Temel Güven, emeklilik günlerini gençlik yıllarında diktiği çınar ağaçlarının altında geçiriyor.

Bağcılar Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, vatandaşın sokağını, mahallesini sahiplenmesi, komşuluk ve hemşehrilik ilişkilerinin güçlendirilmesi için başlatılan "Gönül Bağı Projesi"ne katılımlar her geçen gün artıyor.

Projenin son üyelerinden Kıbrıs Hava Yollarından emekli Temel Güven, Bağcılar Merkez Mahallesi'nde yaşıyor. 69 yaşındaki Güven, ilçe genelinde diktiği fidanlarla tanınıyor.

Güven, zamanını, 23 yıl önce diktiği ve bugün boyları apartmanlara ulaşan ağaçların altında geçiriyor.

Temel Güven, "En yakın arkadaşım" dediği ağaçlara sevgisini şöyle ifade etti:

"Yıl 1994'tü. Bağcılar'da o zamanlar fazla ağaç yoktu. Hemen hemen her yer çıplaktı. Mahalleme fidan dikmeye karar verdim. Dönemin Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık ile görüştüm. Sağolsun isteğimi kırmayıp fidanlar için bana korkuluk temin etti. Sakarya'dan 70 çınar ve 10'un üzerinde ıhlamur ağacı getirdim. Onları diktikten sonra evimin suyuyla suladım. Elimde hortumu gören arkadaşlarım 'Sana mı kalmış bu işler?' diyerek benimle dalga geçtiler. Ama öyle bir gün geldi ki hepsi söylediklerine pişman oldu. Benimle dalga geçenler deprem gecesi o ağaçların altına toplandı. Bu sıcaklarda çınarların gölgesinde serinliyorlar."

Tatilde bile ağaçlarını özlediğini belirten Güven, ağaçlar içinde özellikle birisiyle ayrı bir bağı olduğunu kaydetti. Fidanın bir kurşun kalem kalınlığında olduğunu ve ilk başta tutmayacağını düşündüğünü vurgulayan Güven, "Çöpe atmaya da kıyamadım. 'Hadi sen burada kendin öl' diyerek toprağa diktim. Ancak o fidan beni utandırdı. Şu anda en uzun ve en yakışıklı çınar o oldu." ifadesini kullandı.

Güven, çocuklara cep harçlıklarıyla fidan dikmelerini önerdi.


Kaynak: AA