SGK yasasının Geçici 81. maddesi 23.05.2002 yılında yeniden düzenlendi ve bu tarihte sigortalı olanların emekliliği bu tarih esas alınarak yeniden düzenlendi.

Maddenin yeni şekli ile sigortalıların bu tarihteki sigortalılık ve prim ödeme sürelerine göre kademeli olarak emekliliğe hak kazanacakları düzenlendi.

Burada, yurt dışında çalışan ve yurt dışında sigortalı olan Türk vatandaşları için bir belirsizlik doğdu.

3201 sayılı yasaya göre yurt dışında sigortalı olanların Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihi yurt dışındaki işe başlama tarihi olacaktı ancak geçici 81. Madde 23.05.2002 tarihinde SGK’lı olmayı esas alıyordu.

Sorun bir mahkemenin direnme kararı ile Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun önüne gitti. Sorunu tartışan YHGK’u yurt dışında çalışanların sigortalılık başlangıcını yasanın yürürlük tarihinde SGK’lı olup olmadıklarına bağlamanın haksızlık olacağını belirterek “Açıklanan hukuksal nedenler karşısında; Yerel Mahkemenin, davacının yaşlılık aylığına esas sigortalılık süresinin hesabında, daha önce sigortalı olarak Türkiye'de tescili olmayanların 506 Sayılı Kanunun Geçici 81. maddesinin yürürlük tarihinden sonra, yürürlük tarihinden öncesine ait devreye ilişkin olarak yapacakları borçlanmaların, Geçici 81. madde uygulamasında gözetilmesi gerektiğini kabulle ve bu yolla 3201 sayılı Kanun uyarınca borçlanarak kazandığı sigortalılık süresini de dikkate alarak, davacının yaşlılık aylığına hak kazanıp kazanmadığını 506 sayılı Kanunun Geçici 81. maddesindeki koşullara göre belirlemesi ve bu değerlendirme ile ilk kararda direnmesi usul ve yasaya uygun olup, kararın onanması gerekir. “ şeklinde karar oluşturdu.

Hukuk Genel Kurulu’nun bu kararına göre yurt dışında çalışanların yurt dışında işe başlama tarihleri Türkiye’de işe başlama tarihi olarak kabul edilecek ve bunan göre yaşlılık aylığına bağlanacaklardır.

HUKUK GENEL KURULU KARARI