GAZZE - Muhammed Macid

İsrail ablukasındaki Gazze Şeridi'ndeki çilekler, Avrupa pazarına çıkarılmaya hazırlanıyor.

Gazze'de üretilen çilekler, İsrail'in Batı Şeria ve dış pazara çıkarılmasına izin verdiği ürünlerden. Ancak Gazze'deki çilek üretimi, tarım alanlarının azalması ve ihracata getirilen sınırlama nedeniyle abluka öncesi yıllara göre gerilemiş durumda.

Çilek üretimi yapan Filistinli Ekrem Ebu Husa (43), "Bu sezon verim iyi. Batı Şeria'ya oradan da Avrupa ülkelerine ihracat yapacağız." dedi.

Gazze'de yaklaşık 15 dönümlük araziye sahip olduğunu belirten Ebu Husa, "İyi bir mahsul almak ve ihracat yapabilmek için çalışıyoruz. Çileği, Gazze'deki pazarda satmakla dış pazarlarda satmak arasında oldukça fark var. Kâr oranımız iyi yönde değişiyor." dedi.

İsrail'in Gazze dışına çıkarmaya izin vermediği zamanlarda çileğin kilosunu 1 şikele (27 sent), sattıklarını aynı dönemde Batı Şeria'da çileğin kilosunun 8 şikel (2,1 dolar) olduğunu aktaran Ebu Husa, kuzey bölgeleri başta olmak üzere Gazze'deki çileğin kalitesinin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Üretimin de bol olduğunu ifade eden Ebu Husa, çilek ekimi yapılan her dönümden yaklaşık 3 ton ürün alındığını aktardı.

Gazze'deki Ziraat Bakanlığı yetkilisi Ahmed ed-Debağ, Batı Şeria'ya 6 ton çilek sevkiyatı yapıldığını söyledi.

Batı Şeria'dan birkaç hafta sonra da çileklerin Avrupa pazarlarına gönderileceğini kaydeden Debağ, bu yıl 908 dönümlük araziye çilek ekimi yapıldığını, bu sezon 2 bin 800 ton'a yakın ürün beklendiğini dile getirdi.

Debağ, bu sezon toplanan çileklerin yüzde 70'inin Avrupa ülkelerine gönderilmesinin planlandığını, söz konusu durumun da çiftçilere daha fazla kâr imkanı sağladığını ifade etti.

Gazze'de çilek toplama sezonu Aralık ayında başlıyor, Şubat sonuna kadar devam ediyor.

İki milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi, 2007'den bu yana İsrail ablukası altında bulunuyor.

Kaynak: AA