Doğalgaz akışında azaltma yaparak eder müzakerelerinde kazanım sağlamaya etkin Gazprom'un, elan önceki bundan dolayı piyasa payını kaybetmiş bulunduğu Baltık devletleri ve Ukrayna'da bulunduğu üzere Türkiye'de de benzeşim riskle için karşıya kalmış bulunduğu belirtiliyor.

Rusya'dan Batı Hattı üstünden Türkiye'ye gaz getiren hususi şirketler, bozma edilen yüzdelik 10,25'lik indirimin faturalardan çıkarılması üstünde erdemli değer ödemeyi reddedince, geçtiğimiz hafta Gazprom'un kısıntıya gittiği duyurulmuştu.

Konuya bağlı AA muhabirinin sorularını cevaplayan Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, 'Gazprom, gaz ihraç tutarları düşerken hem hususi şirketlere uyguladığı fiyattan aynı zamanda bu kuruluşların katılım yapısından hoşnut değil' dedi.

Özdemir, Rus erke şirketinin, Türkiye'ye minimal sözleşme oranından averaj yüzdelik 15 elan az gaz gönderdiğine ve bunu BOTAŞ'a da yansıttığına ayraç ederek, bu durumun, akıllara kesintinin politik olabildiği ihtimalini getirdiğini söyledi.

Gazprom'un şişman ve daima birlikte gaz kesintisi adına sabık haftaki üzere önemsiz ve uygulayım gerekçeli 'uyarılar' yapabileceğini tamlayan Özdemir, 'Bu da Gazprom'un Türkiye'deki piyasa payını az buçuk zorlayacaktır' ifadelerini kullandı.

Gazprom'un gaz akışı kozu

East European Gas Analysis müşavirlik firması İcra Direktörü Mikhail Korchemkin de alışılagelen hallerde eder görüşmelerinin, doğalgaz akışını etkilemediğini söyledi.

Gazprom'un ortaklarıyla yürüttüğü görüşmelerde ise gaz akışı konusunu ceviz namına kullandığını tamlayan Korchemkin, 'Rus şirketi, geçtiğimiz şita Avrupa'ya günce gaz akışında kesintiye değişik Avrupa Birliği'nden (AB) Ukrayna'ya namüsait atak yöntemiyle gönderilen gazı düşürmeye çalışmıştı ve bu azaltma yüzünden 4 bilyon dolar kayba uğramıştı' dedi.

Gazprom'un piyasa oranı tehlikesi

Gazprom'un elan önceki gaz akışında nice kat iş yaşamış bulunduğu Baltık devletleri ve Ukrayna üzere bölgelerdeki piyasa oranı değişik düşüyor.

Ukrayna 2010 senesinde salname 36,5 bilyon metreküp doğalgaz ithal ederken bu hacim 2014'te 14,5 bilyon metreküpe geriledi.

Litvanya, 2014'te doğalgaz sıvılaştırma tesisini faaliyete geçirerek Rusya'dan almış bulunduğu gaz miktarını azaltmayı hedeflerken, bu sene Rusya'nın, ülkenin doğalgaz pazarındaki bilgili konumunu Norveç'e kaptırması bekleniyor.

Polanya, Letonya ve Estonya üzere devletler de ayrımlı projelerle doğalgaz kullanımını azaltmayı planlıyor.

Kaynak: AA