İstanbul Haber Servisi- Atılım Gazetesi’nin yazişleri müdürü olarak çalışan Hatice Duman ve gazetenin editörü Necati Abay ile Sami Özbil, Ali Gülalkaya, Ali Rıza Kaplan, Ahmet Doğan, Gülizar Erman, Hasan Özcan’ın yargılandığı dava 3 Ekim 2003’te başladı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9 yıl süren yargılama, 4 Mayıs 2011’de karara bağlandı. Mahkeme, Hatice Duman dahil 7 sanığı müebbet hapse, Hasan Özcan ve Necati Abay’ı da 18’er yıl 9’ar ay hapis cezasına mahkum etti.  Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Duman’ın da aralarında bulunduğu 7 sanık hakkındaki müebbet hapis kararını onadı. Necati Abay ile Ali Rıza Kaplan hakkındaki karar ise bozuldu. Yargıtay, Abay’ın “örgüt yöneticiliğinden” değil, “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Basın özgürlüğüne vurulmuş ağır darbe

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Abay, yaptığı yazılı açıklamada, “Yargıtay’ın kararı basın özgürlüğüne vurulmuş ağır bir darbe. Sedat Selim Ay gibi işkenceciler terfi ettirilirken, işkencecileri mahkum ettirenler cezalandırılıyor. Bu kararla devlet bana ya F Tipi Cezaevinin ya da sürgünün yolunu gösteriyor ve her iki durumda da susturmak istiyorlar. TGDP olarak Yargıtay’ın iki gazeteciyle ilgili verdiği kararın hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz ve protesto ediyoruz. Başta basın meslek kuruluşları, insan hakları savunucuları olmak üzere basın özgürlüğünü savunan tüm kişi ve kurumları bu adaletsiz karara karşı duyarlılık göstermeye çağırıyoruz” dedi.

Necati Abay’ın avukatı Gülizar Tuncer, “Davanın başlangıcından itibaren hukuka aykırılıklar yaşandı. Sanıklara işkence yapıldı. Yasak sorgu yöntemiyle alınan ifadelerle iddianame hazırlandı” dedi. Necati Abay hakkında beraat verilmesi gerektiğini vurgulayan Tuncer, “Abay hakkında somut, kesin, inandırıcı hiçbir delil yok. 20 yıldır aynı evde yaşıyor. Atılım gazetesinde. Sürekli gözaltına alınan bir kişinin hücre sorumlusu olduğu iddia ediliyor. Duman ve diğer sanıkları açısından da öyle.... İşkenceyle alınan ifadeler üzerinden verilen karar bütünüyle hukuka aykırı” diye konuştu.

Hatice Duman, banka soymak, silah çalmak gibi eylemlerle suçlandı. Davanın sanığı Ali Gül Alkaya’nın işkenceyle verdiği ifadeler üzerine davaya dahil edildi. Ali Gül Alkaya, gözaltından cezaevine gönderilir gönderilmez işkence gördüğünü dilekçeyle mahkemeye bildirmişti. Günlerce uykusuz bırakıldığını, kendisine ilaç verildiğini, psikolojik işkenceye maruz kaldığını belirterek, poliste verdiği ifadeyi geri aldı. Ancak Alkaya’nın ifadeleri dosyadan çıkarılmadı.