‘Komploya kurban gittik’ Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener 15 saat sorgulandıktan sonra tutuklandı. Gazetecilerin avukatları iddia konusu hiçbir belgeyi görmeden savunma yaptıklarını söyledi. Şener savunmasında, Bu soruşturmaya, ayağına bastığım kişi ve kurumların hedef göstermesi sonucu dahil edildim. Komploya kurban gittikdedi. Son operasyonda gözaltına alınan Prof. Yalçın Küçük ve 4 kişi, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Savcı Öz açıklama yaptı Soruşturmayı yürüten savcı Öz, gözaltıların gazetecilikle ilgili olmadığını, “bu aşamada açıklanması mümkün bulunmayan” bir kısım deliller nedeniyle yapıldığını savundu. Şıkın avukatı Atalay ise Özün açıklamasının gözaltı sürecindeki tutumuyla çeliştiğini belirterek Öz’ün kendisine Emniyet talep ediyor, biz de imzalayarak mahkemeye havale ediyoruz dediğini aktardı. Gözaltıları değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül “kaygılı”, TBMM Başkanı Şahin ise “rahatsız” olduğunu söyledi.

Gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık tutuklanarak cezaevine gönderildi

Şener: Komplo

İstanbul Haber Servisi - Ergenekon soruşturması kapsamında 3 Martta gözaltına alınan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener, dün sabah saat 05.50 sıralarında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ahmet Şıkın avukatı Tora Pekin, Bu kadar haksız bir karar olabileceğini düşünemezdim. Tutuklanan gazeteciliktir. Türkiyede artık bu karar karşısında hiç kimse gazetecilik yapamazdedi. Adliyeye 4 Mart Cumartesi, 15.50de getirilen gazeteciler, 15 saat sonra 06.22de tutuklanarak Metris Cezaevine gönderildi. Ankarada gözaltına alınan ve sağlık sorunları gerekçesiyle İstanbula götürülemeyen Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil, savcılıkça serbest bırakıldı.

Şenere savcılıkta 50, Şık’a ise 15 soru yöneltildi. Şıka Kitabın Soner Yalçının bilgisayarında ne arıyor”, “Nedim sana kitap mı, yazı mı yazdırıyordiye soruldu. Şık ise kitap taslağının o bilgisayarda nasıl bulunduğunu bilmediğini, bu soruşturmada bunun aydınlanacağını umduğunu söyledi. Şıka avukatlarıyla yaptığı bir telefon görüşmesinde polis baskınındansöz edildiği belirtilerek baskını nereden bildiği de soruldu. Şık ise Ergenekon soruşturmasını biliyorum. Gözaltına alınacak kişi, önce bazı medya organlarında gündeme getiriliyor. Bu kişi, çok büyük muhalefet yoksa da gözaltına alınıyor. Benim de ismim ortaya atıldı. Bu nedenle ben ve avukatlarım başıma gelecekleri tahmin ettikdedi. Deliller arasında, Şıkın Yalçın ile de Odatv çalışanlarıyla da tek bir telefon görüşmesi yer almadı. Şıka Şener ya da başkasından talimat alıyor musundiye de soruldu.

‘2 yıldır dinleniyormuş’

Milliyette dün yayımlanan habere göre, 2009dan itibaren telefonları dinlenen Şenere Ergenekon davası sanıklarından kimleri tanıdığı, tutuklanan emniyet müdürü Hanefi Avcı ile kitap çalışması yapıp yapmadığı, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun ile samimi ilişkisi, tutuklanan OdaTv sitesi yöneticisi Barış Terkoğlu, gazeteci Uğur Dündar ve milletvekili İlhan Kesici ile yaptığı telefon görüşmeleri soruldu. Şener de savunmasında, Bu soruşturmaya ayağına bastığım kişi ve kurumların hedef göstermesi sonucu dahil edildim. Hrant Dink cinayetinde ihmali olan kamu görevlileriyle, Ergenekon soruşturmasını yürütenlerin bazıları aynı kişiler. Komploya kurban gittikdedi.

Gazetecilerin avukatları, savcılıkta ve mahkemede iddia konusu hiçbir belgeyi görmeden savunma yaptıklarını, ifade verdiklerini söyledi. Şıkın Odatv bilgisayarında bulunan kitap taslağı aynı taslak mı bilmiyoruzdiyen avukatlar, Şıkın kaçma şüphesi olmadığını vurguladı. Yargıcın niye bu kitapları yazdığınızı değil, kimin bu kitapları yazdırdığını soruyorumtavrına dikkat çeken avukatlar, tutuklama kararına tepki gösterdi. Savunmalara itibar edilmediğini, kararın baştan belli olduğunu savunan avukatlar, tutuklama kararının gerekçesinin açıklanmadığını kaydetti.

‘Karara itiraz edeceğiz’

Şıkın avukatı Tora Pekin, Ahmetle birlikte Nedim Şeneri de, elle tutulur tek bir kanıt ve gerekçe olmadan tutukladılar. Bu iki gazetecinin bir daha ne zaman dışarı çıkacağını ise hiçbirimiz bilmiyoruz. Bu hafta bu tutukluluk kararına itiraz edeceğiz ama Beşiktaş’ta Savcı Zekeriya Öz’ün iradesinin dışında bir gelişme yaşanır mı ciddi kuşkularımız vardedi. Pekin, Şıkın, Gazetecilik tarafsız yapılacak iş değildir. Ezenle ezilen, zalimle mağdur varken mağduru seçmek zorundadır. Bugüne kadar yaptığım haberlerin neredeyse tamamı da bir şekilde derin devlete, şimdi Ergenekon denen yapılara karşıdır. Şimdi beni birtakım milliyetçilerle, mücadele ettiğim adamlarla aynı davada sanık olarak yargılamak deli saçmasıdır.dediğini aktardı.

Ergenekon davası sanığı Prof. Yalçın Küçük, Odatv Genel Koordinatörü Doğan Yurdakul, yazarları Müyesser Yıldız, Sait Çakır ile ODTÜ Öğretim Görevlisi Coşkun Musluk dün adliyeye sevk edildi. Öz tarafından ifadeleri alınan şüphelilerden Küçük, Ergenekon terör örgütü yönetcisi olmaksuçundan, diğerleri iseErgenekon terör örgütü üyesiolmak suçundan tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Küçükün avukatları da bir kişinin aynı suçtan iki kez tutuklanmayacağını belirterek itiraz edeceklerini söylediler.

Cumhuriyet