ANKARA - ZUHAL DEMİRCİ/ADAM ABU BASHAL

Gana'nın yeni Ankara Büyükelçisi Salma Frances Mancell-Egala, "Gana, Türkiye'nin egemenliğine saygı duyuyor. Bu nedenle Türkiye'nin güvenlik ve istikrarına yönelik tehdit oluşturacak herhangi bir grup ya da örgütün Gana'da faaliyet göstermesine müsamaha gösterilmeyecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubunu sunmasının ardından Ankara'daki görevine başlayan Mancell-Egala, Türkiye ve ülkesi arasında uzun yıllara dayanan ikili ilişkileri ve Gana'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait okulların Türkiye Maarif Vakfına (TMV) devredilmesine ilişkin süreci AA muhabirine anlattı.

Ülkesinin Ankara Büyükelçisi olarak göreve başlamadan önce emlak sektöründe çalıştığını söyleyen Mancell-Egala, daha önce de Gana'nın Akra ve Kumasi şehirlerinde avukatlık yaptığını anlattı.

Yaklaşık 4 sene önce Türkiye'ye gezi amaçlı geldiğini ve çok sevdiğini dile getiren Büyükelçi Mancell-Egala, İzmir, Kayseri, Nevşehir, Antalya, İstanbul ve Karadeniz Bölgesi'ndeki birçok şehri gezdiğini belirtti.

Mancell-Egala, "Ankara, İstanbul'a göre daha sessiz. Türk halkı hoş ve sıcak kanlı. Benim burada tek sıkıntım dil. Yakın zamanda Türkçeyi çözeceğim, öğrenmek için çabalıyorum." diye konuştu.

Türkiye ile Gana arasındaki diplomatik ilişkilerin 1958'de başladığını anımsatan Mancell-Egala, 1960'ta açılan Türkiye'nin Akra Büyükelçiliğinin 1981'de kapatıldığını, Türkiye'nin 29 yıl sonra 2010'da yeniden Akra'da büyükelçilik açtığını kaydetti.

Gana'nın Ankara Büyükelçiliğinin ise 5 yıl önce açıldığını söyleyen Mancell-Egala, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek için ülkesinin geçen yıl İstanbul'da fahri konsolosluk açtığını ifade etti.

Salma Frances Mancell-Egala, "Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2011'in Mart ayında Gana'yı ziyaret etti. Eski Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama da 2013'ün Ocak ayında Türkiye'ye ziyarette bulundu. Şubat 2016'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda iş adamı ülkemizi ziyaret etti. Bu karşılıklı ziyaretlerle iki ülke ilişkileri ivme kazandı. Ziyaretler, ilişkilerin altyapısını oluşturan bir dizi anlaşmanın imzalanmasına da vesile oldu." dedi.

"Gana, Türkiye'nin Batı Afrika'daki ikinci büyük ticari ortağı"

Büyükelçi Mancell-Egala, Gana'nın doğal kaynaklar açısından zengin bir ülke olduğunu belirterek Türk iş adamlarına ülkesinde yatırım yapma çağrısında bulundu.

Mancell-Egala, "Gana'da demokratik açıdan istikrarlı bir ortam var. Ülkede çok sayıda uluslararası şirket faaliyet gösteriyor çünkü yatırımcılar, Gana'da siyasi açıdan istikrarlı bir atmosfer olduğunu, barışçıl siyasi bir geçişin yaşandığını ve bu sebeple Gana'da yatırım yapabileceklerini, büyüyebileceklerini ve başarılı olacaklarını biliyor." ifadelerini kullandı.

Gana'nın, dünyaca tanınan uluslararası ticari kuruluşların ilgisini çektiğine işaret eden Mancell-Egala, "Türk yatırımcılar, petrokimya endüstrisi, demir çelik, alüminyum, farmakoloji, tekstil sektörü ve otomobil sanayisi gibi birçok alanda Gana'da yatırım yapabilir." diye konuştu.

Büyükelçi Mancell-Egala, Türkiye ve Gana arasındaki ticari ilişkilerin iyi bir seviyede bulunduğuna dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki ülke arasındaki ticaret hacmi 400 milyon doların üzerinde ve Gana, Türkiye'nin Batı Afrika'da ikinci, Afrika kıtasında da sekizinci büyük ticari ortağı konumda. Büyükelçilik görevim süresince, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyorum. Gana'da çok sayıda Türk şirketinin kurulmasını kolaylaştıracağım. Ülkede şu anda 41 olan Türk şirketi sayısını 150'ye çıkarmayı amaçlıyorum. Ayrıca diğer bütün sektörlerde ikili ilişkileri geliştireceğim ve Gana'yı, Türkiye'nin sayılı ortaklarından biri yapacağım."

"Gana'da FETÖ'nün faaliyetlerine müsamaha gösterilmeyecek"

Mancell-Egala, Gana'da FETÖ'ye ait okulların kapatılması ve bu okulların TMV'ye devredilmesine ilişkin yürütülen sürecinin devam ettiğini belirterek "Gana, Türkiye'nin egemenliğine saygı duyuyor. Bu nedenle Türkiye'nin güvenlik ve istikrarına yönelik tehdit oluşturacak herhangi bir grup ya da örgütün Gana'da faaliyet göstermesine müsamaha gösterilmeyecek." açıklamasında bulundu.

Ülkesinde FETÖ'ye ait sadece iki okulun bulunduğunu ve bu terör örgütüyle bağlantılı herhangi farklı bir kuruluş ya da organizasyonun ülkesinde faaliyet göstermediğini vurgulayan Mancell-Egala, "Gana hükümeti, Türkiye'nin istikrarını bozmayı amaçlayan herhangi bir kişi ya da örgütün Gana'da kökünü kazıyacak." dedi.

Gana'daki okulların TMV'ye devredilmesi için vakfın hükümetle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Mancell-Egala, "Maarif Vakfı bu okulları devralmayı, geliştirmeyi hatta daha fazla okul açmayı planlıyor." diye konuştu.

Gana'nın Ankara Büyükelçisi Mancell-Egala, 11 Eylül'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubu sunmasının ardından görevine başlamıştı.

Kaynak: AA