Önceden verdiği bilgilerle Twitter’da fenomen haline gelen Fuat Avni, yine çok tartışılacak iddialar paylaştı.

Banka CEO’larının birer ikişer Babacan'la görüşerek BDDK ve TMSF uygulamalarına ilişkin endişelerini dile getirdiğini belirten Avni, “Özellikle ortaklık yapıları karmaşık olan banka CEO’ları BDDK uygulamalarından tedirgin.” dedi. Endişeler üzerine Babacan’ın, bankaların ortaklık yapılarına ilişkin bir rapor istediğini de ifade eden Avni, “Türk bankacılık sektörünün ortaklık yapılarını gören Babacan şok oldu. 'Bu ortaklık bilgileri sızmasın' dedi.” diye yazdı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştukça artan doların yükselişini düşürmek için Halkbank'a 1 milyar dolar sattırıldığını öne süren Fuat Avni, Halkbank'ın bu satış dolayısı ile 100 milyon TL zarar ettiğini yazarken, kriz oluşturmaya yönelik bu müdahaleye bazı bakanların ve Erdoğan'ın kurmaylarının da katıldığını belirtti. Fuat Avni, Türkiye'den yabancı sermayenin ayrılmasına da değinerek, “Citibank'ın Akbank'tan ayrılmasından sonra HSBC'de Türkiye piyasasından çıkıyor. Babacan ve Davutoğlu'nun finans sektörü ve yatırımcılarla yaptıkları yurtdışı toplantıları bir işe yaramadı. Yabancıların birer birer Türkiye piyasasını terk etmesi ve doların önünün alınamaması ekonomiyle ilgili kaygıları arttırdı. Bankaların CEO'ları birer ikişer Babacan'la görüşerek BDDK ve TMSF uygulamalarına ilişkin endişelerini dile getiriyor. Özellikle ortaklık yapıları karmaşık olan banka CEO'ları BDDK uygulamalarından tedirgin.” şeklinde paylaşımlarda bulundu.
 
Dün gece fuatavni_f hesabından 38 madde ile takipçilerinin karşısına çıkan Avni, Türkiye’deki bazı bankaların ortaklık yapılarıyla ilgili bilgiler de paylaştı. Avni, Banka yöneticilerinin  Babacan'a BDDK ve TMSF’nin 18/5 maddesini keyfi yorumlamasının kendi ortaklık yapılarını da kanuna aykırı duruma düşürdüğü endişesini dile getirdi. Endişeler üzerine Babacan’ın bankaların ortaklık yapılarına ilişkin bir rapor istediğini belirten Avni, raporda çıkan sonuç ve değerlendirmeleri takipçileriyle paylaştı. Avni’nin iddiasına göre, birçok bankanın ortaklık yapısıyla ilgili BDDK’da herhangi bir bilgi yok. 14 bankanın ortaklık yapısıyla ilgili kısa bilgiler da paylaşan Avni, BDDK ve TMSF’nin binlerce ortakları olan her birisinin kurucularında aranan şartları taşıyıp taşımadığı ve mali gücünün olup olmadığının denetlenmesi gerektiğini öne sürdü. Fuat Avni’ye göre 500 bin adet ortağı olan bankalar dahi mevcut.
 
Öte yandan Türk bankacılık sektörünün ortaklık yapılarını gören Babacan şok olduğunu da dile getiren Avni şöyle devam etti:
 
“Mutalip Ünal, yüzde yüz yerli ve sadece 183 ortaklı Bank Asya şeffaf değil ise bu bankalar nasıl şeffaf sorusunu açıklayamıyor. Bank Asya gibi 45 gün süre verip bu bankalardan da ortaklık bilgileri istense hepsine el konulabilir. Bankalar endişeli. Bankaların ortaklık yapılarının MASAK’a incelettirilme ihtimali bile ekonomik verileri alt üst eder, ediyor da. Sadece Ünal değil MASAK Başkanı İbrahim Hakkı Polat ve tetikçisi Adem Akdağ'da bankacılık sektörünün yaşadığı krizin baş aktörleri. Ekonominin kurmayları ülkeyi düşünmüyor. Yezid'in talimatıyla attıkları her adım ülkeyi günden güne krize sürüklüyor.”


http://www.thelira.com/haber/158873/fuat-avni-babacan_in-sizmasin-dedigi-bilgileri-paylasti