Yabancı basında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, açlık grevi yapanların başlıca taleplerinden biri olan “mahkemelerde Kürtçe konuşma olanağını” sağlayacak yeni yasal düzenlemenin hızla gerçekleşmesi talimatı üzerinde duruldu. FT, “Türkiye, Kürtlere taviz sunuyor” değerlendirmelerinde bulundu.

Financial Times, “Türkiye, Salı günü Kürt sanıklara daha çok hukuki hak sözü vererek, hükümeti sarsan toplu açlık grevine daha fazla tutuklu katılması korkuları arasında, tırmanan siyasi krizi uzaklaştırmaya çalıştı” yorumunu yapıyor.
Doktorların 50 günü aşan grevlerde ölüm uyarısı yaptıklarını kaydeden gazete, hükümetin girişiminin, parlamentodaki Kürt partisince “iyi niyet” işareti olarak olumlu karşılandığını belirtti.

Haberde birçok analistin son 30 yılda 30-40 bin arasında kişinin öldüğü Kürt ihtilafının “ülkenin en büyük siyasi sorunu” olarak nitelediğine işaret edildi, “uluslararası alanda terörist örgüt olarak sınıflandırılan PKK’nın bu yıl saldırılarını1990 yıllarından bu yana görülmemiş bir düzeye hızlandırmasının konuyu daha da acil kıldığı” yazıldı.

İngiliz gazetesi “Kuzey Suriye’de fiilen özerk bir bölgenin ortaya çıkması ve Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde özgüveninin her zamankinden daha büyük olması, yaygın biçimde Türkiye’nin daha fazla sayıdaki Kürtlerinin daha çok özyönetim hırslarını güçlendirdi gibi görünüyor” değerlendirmesine de yer veriyor. (ANKA)