PARİS - Murat Ünlü/Yusuf Özcan

Fransa'daki Müslümanların en üst çatı örgütlenmesi Fransa İslam Konseyinin yeni Başkanı (CFCM) Ahmet Oğraş, Fransa İslam Konseyinin Türkiye ve Diyanet İşleri Başkanlığı modelini örnek alması gerektiğini söyledi.

Konsey Başkanlığını 1 Temmuz’dan itibaren iki yıllığına üstlenen Oğraş, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dönemin İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy tarafından 2003 yılında kurulan Fransa İslam Konseyinin başkanlığını ilk defa Türk kökenli birinin üstlendiğine dikkati çeken Oğraş, bunun konsey ve Fransa’daki Müslümanlar için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti.

Konseye Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Diyanet İşleri Türk İslam Birliğini (DİTİB) temsil ettiği için girdiğini anımsatan Oğraş, "Türk kökenli birisinin konseyin başkanı olması kendimizi tanıtmak ve ifade etmek için güzel bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

Oğraş, Fransa’da cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinin kısa zaman önce yapıldığını hatırlatarak, böylece Müslümanlarla ilgili konuların ve CFCM’nin uzun süre seçim malzemesi olmayacağını, bunun da önem arz ettiğini bildirdi.

Macron'un din adamlarının Fransa'da yetiştirilmesi önerisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un imamların artık Fransa’da yetişmesi gerektiğine yönelik açıklamaları hakkındaki soru üzerine Oğraş, DİTİB’in Fransa’da bu noktada çalışmalar yaptığını, Strazburg’da dini eğitim de veren Yunus Emre Lisesi'nin açıldığını anımsattı.

Oğraş, DİTİB’in aynı zamanda Strazburg’da ilahiyat fakültesi açmak istediğini, böylece burada imamların yetişebileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"İslam Konseyinin destek ve örnek alması gereken Türkiye ve Diyanet İşleri Başkanlığı modelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı laik bir ülkede bu konuda yıllardır çalışma yapan bir kurumdur. Onun için Fransa'nın bu konuda hazır bir örneği var. Sadece Fransa'nın bunu uygulaması lazım."

"Radikalleşmenin önlenmesi öncelikli"

İki yıl boyunca yapacağı çalışmalar hakkında bilgi veren Oğraş, radikalleşmenin önlenmesinin çalışma yapacağı konuların başında geldiğini kaydetti.

Oğraş, Diyanet İşleri Başkanlığının radikalleşme ile mücadele konusunda uyguladığı modelin konseye bu konuda destek olabileceğini, bunun yanında sosyologların da bu mücadeleye destek vermesi gerektiğini söyledi.

"Temel ihtiyaç dini alanda ders almak"

Fransa’daki Müslümanların cami ihtiyaçlarının giderildiğini, artık ihtiyacın daha çok eğitim alanında olduğunu belirten Oğraş, "Fransa'da Müslümanların temel ihtiyacı imamlardan ziyade kurulacak eğitim merkezlerinde dini alanda ders almak." dedi.

Radikalleşen insanların imamların eğitiminden geçmediğine dikkati çeken Oğraş, bu yüzden imamların sorun teşkil etmediğine işaret etti.

Oğraş, Müslümanlara karşı yapılan saldırıları ifade etmek için Fransa’da sıkça belirtilen "İslamofobi" kavramının kullanılmasını doğru bulmadığını ifade ederek, saldırıların aslında bir insana yapıldığını ve "Müslüman karşıtı" kavramının kullanılmasının daha doğru olacağını vurguladı.

Kaynak: AA