İstanbul’dan F.T. adlı bir vatandaş, cinsel taciz suçları ile ilgili verilen cezaların son derece ağır olduğunu savunarak TBMM’ye şikâyette bulundu.

F.T., başvurusunda, cinsel saldırı suçlarının cezalarında dengesizlik bulunduğunu, özellikle kamuoyunda "fortçuluk" olarak bilinen toplu taşıma araçlarında işlenen cinsel taciz suçlarında Adli Tıp Kurumu'ndan alınan raporlar nedeniyle çok ağır cezalar verildiğini, bu cezaların makul seviyeye indirilmesi gerektiğini kaydetti. F.T.'nin Türk Ceza Kanunu'nun "çocukların cinsel istismarını" düzenleyen 103. maddesinin cezaların hafifletilmesi yönünde değiştirilmesini istemesi ise şaşkınlık yarattı. TCK 103. maddenin altıncı fıkrasında "Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, onbeş yıldan az olmamak üzere hapis cezası" öngörülüyor.

Artırım mesajı

Milliyet'in haberine göre; TBMM, konuyu Adalet Bakanlığı'na sordu. Adalet Bakanlığı'nın yanıtı, bu konuda hükümetin yeni bir yasa çalışması yaptığını ortaya çıkardı.

Bakanlık, 18 Kasım 2013'te Başbakanlığa sevkedilen torba yasa tasarı taslağında, TCK'nın cinsel suçları düzenleyen hükümlerinde değişiklik yapılarak, bu suçların basit ve nitelikli hallerinin temel cezalarında bir miktar artırım yapılması ve diğer artırım hükümlerinde değişiklikler yapılması yönünde düzenlemeler bulunduğunu, F.T.'nin talebinin bu tasarı taslağı çalışmalarında değerlendirileceği kaydedildi.





Cumhuriyet