Eskişehir'in İnönü ilçesindeki Ford Otosan Fabrikası'nda Ecotorq motorun seri üretime başlaması nedeniyle tören düzenlendi. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yanısıra Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Ak Parti Milletvekili Harun Karacan, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Genel Müdür Başyardımcısı Will Periam ile Ford Otosan çalışanları katıldı.

MUSTAFA KOÇ'A ANMA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık konuşmasına '21 Ocak'ta kaybettiğimiz Mustafa Koç'a bir kere daha Allah'tan rahmet diliyorum. Koç Grubu'nun üretimi ve teknolojiyi artıracak yeni yatırımlarla, Mustafa Koç'un mirasına en güzel şekilde sahip çıkacağını düşünüyorum' diyerek başladı.Yatırımın Eskişehir için, Ford ailesi ve Türkiye için hayırlı olmasını dileyen bakan Işık Ford'un küresel ağında 'ağır ticari dizel motor' çalışmasının sadece Ford Otosan'da yapıldığını söyledi. 

Işık şöyle devam etti:'Firmalarımızın, bölgesel operasyonlara liderlik yapıyor olmalarını çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Ford Otosan'ı, Türkiye'deki başarılı Ar-Ge çalışmaları için de ayrıca tebrik ediyorum. Ülkemizde geliştirilen Ecotorq motorların, yapılan bir lisans anlaşmasıyla, dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'de, JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere üretileceğini öğrendim. Yine kamyonların şasi, kabin ve parçalarının teknolojisine ilişkin olarak aynı firmayla bir lisans anlaşması daha imzalanmış durumda. İşte bizim Türkiye'de ulaşmak istediğimiz seviye aslında böyle bir seviyedir. Sadece ürün ihraç etmeyeceğiz, bilgiyi de ihraç edeceğiz. Ar-Ge ve tasarımı burada yapacağız, gerekirse lisans hakkını ikinci taraflara vereceğiz ve adeta fikri mülkiyet ihracatı yapacağız.'

'EKONOMİDE OLUMLU GELİŞMELER YAŞIYORUZ'

Terör olaylarına da değinen bakan Fikri Işık, 'Ülke olarak, artan terör saldırılarıyla karşı karşıyayız. Son dönemde sadece ülkemizde de değil dünyanın birçok farklı coğrafyasında, Brüksel'de, Bağdat'ta ve en son Lahor'da terör saldırıları yaşandı. Özellikle komşumuz Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeler, bölgemizde ciddi bir istikrar sorununa neden oluyor. Ancak bu zorlu coğrafyada bulunan bir ülke olmamıza rağmen, ekonomide olumlu gelişmeler yaşıyoruz' dedi.

BÜYÜME BEKLENTİSİ

Büyüme rakamları ile ilgili beklentileri de açıklayan bakan Işık, 'Yarın büyüme rakamları açıklandığında yüzde 4'ün biraz üzerinde bir büyüme rakamı göreceğimizi düşünüyorum. Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu şartları düşünürsek, yüzde 4 civarında bir büyüme gerçekten de çok önemlidir' diye konuştu.Türkiye'de ekonomik istikrara duyulan güvenin göstergesi olarak yabancı yatırım miktarındaki artışı gösteren bakan Işık, 'Bakınız, geçtiğimiz yıl ülkemize yapılan doğrudan yabancı yatırım miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 32.4 artış oranıyla 16.6 milyar dolara yükseldi' dedi.

ALİ KOÇ: FORD OTOSAN, ECOTORQ İLE DÜNYA VİZESİ ALMIŞ OLUYOR

Törende konuşan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç da 'Bugün, Türkiye'de sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk ve tek kamyon motorunu dünyaya sunmanın heyecanını yaşıyoruz. İnönü fabrikasında ürettiğimiz yeni nesil Ecotorq motorun fikri ve sınai haklarının yüzde yüzüne sahip olan şirketimiz bu ürünü geliştirme, yenileme, yurtdışına pazarlama ya da teknoloji olarak satma hakkına sahiptir. Ford Otosan, Ecotorq ile dünya vizesi almış oluyor. En önemlisi de ülkemiz, otomotiv sektöründe teknoloji ve Ar-Ge gücünü bir kez daha kanıtlıyor. Eskişehir İnönü fabrikamızda ürettiğimiz yeni nesil motorumuz ile tüm dünyanın yükünü taşımaya talibiz' dedi.

TÜM DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK

Toplam 320 Ar-Ge mühendisinin çalıştığı ve 100 milyon doları aşan bir yatırımla Ford Otosan Eskişehir İnönü fabrikasında seri üretimi başlayan yeni nesil Ecotorq motor ailesi, yurt içinin yanısıra yurtdışı pazarlara ihraç edilen Ford Trucks kamyon ve çekici modellerinde kullanılacak. -50 dereceden +50 dereceye kadar her coğrafya koşullarına uygun olarak geliştirilen Ecotorq motor; Ford Trucks modelleri ile Çin'den Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Güney Amerika'ya tüm dünyaya ihraç edilerek, Türkiye ekonomisine önemli bir katkıda bulunacak. Bakan Işık, yapılan konuşmaların ardından Ford Otosan İnönü Tesisleri'ni gezdi.

Kaynak: DHA