Forbes Türkiye'nin 'En Zengin 100 Türk' listesine göre, serveti 1,5 bilyon dolar azalmasına karşın Murat Ülker 2,9 bilyon dolarla üçüncü kere Türkiye'nin 'en zengini' oldu.

Forbes Türkiye'nin bu sene on birincisini hazırladığı 'En Zengin 100 Türk' sıralaması planlı matbuat toplantısıyla açıklandı. Toplantıda maruz bilgiye göre, bu sene 'En Zengin 100 Türk' sıralamasında toprak düzlük iş adamlarının mecmu serveti sabık yıla layıkıyla tahminî 6 bilyon dolar azaldı, milyarder sayısı 33'ten 31'e geriledi.

Listenin zirvesinde serveti sabık yıla layıkıyla 1,5 bilyon dolar azalarak 2,9 bilyon dolara gerilemesine karşın üçüncü kere Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker bulunuyor.

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin 2,6 bilyon dolar servetiyle sabık sene bulunduğu kabil gene ikinci sırada, 2,4 bilyon dolar serveti ile Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de üçüncü tam ise geliyor.

LC Waikiki'den 2 milyarder çıktı

Listenin mecmu servetinin bu sene 94,7 bilyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini özetleyen Güven, bu rakamın sabık sene 100,4 bilyon dolar bulunduğunu anımsattı. Geçen sene dolar milyarderi bulunan 7 ismin bundan sonraları milyarder olmadığını aktaran Güven, 'Listedeki 31 dolar milyarderi ortada üçü ilkin kat kazanmak neredeyse ilkokul acemi insan var. Bunlardan ikisi LC Waikiki'nin şişman hissedarları Mustafa Küçük ve Şefik Yılmaz Dizdar. Bu dü insan ilkin kat milyarderler liginde. 

Akfen Holding'in kurucusu Hamdi Akın henüz ilkin de listedeydi fakat 2016'da ilkin kat bilyon dolarlık mal rakamına ulaştı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve firmanın müessis ortağı Sezai Bacaksız ise henüz ilkin milyarder namına toprak aldıkları listeye, dü sene aradan sonraları gene milyarder namına art döndüler' bilgisini verdi.

Bu sene sıralamada adlı sanlı iş adamları Mehmet Emin Karamehmet ve Aydın Doğan'ın milyarder unvanını kaybettiğini aktaran Güven, listeye bağlı şunları kaydetti:

'Forbes 100'de bu sene 18 acemi insan var. Eren ve Fatih Özmen toplamda 1,7 bilyon dolarlık servetleriyle 33'üncü tam kendilerine toprak buldu. ABD, Nevada'da yerleşmiş şirketleri Sierra Nevada Corp., onları önümüzdeki sene milyarder Türkler arasına taşıyabilir. Böylece listede servetini ABD'de edinmiş Türklerin sayısı da Chobani Yogurt'un sahibi Hamdi Ulukaya, sevkitabii ve enformasyon teknolojileri üreten Hitit Corporation'nın kurucusu Yalçın Ayaslı ve Alexico Group'un sahibi İzak Şenbahar ile baş başa beşe çıkmak oldu.'

'Gayrimenkul ve erke sektörleri milyarderlerin en flaş envestisman alanı'

Forbes 100'ün averaj servetinin bu sene 831 milyon dolara gerilediğini aktaran Güven, sabık sene bu rakamın 851 milyon dolar bulunduğunu söyledi.

Forbes 'En ensesi kalın 100 Türk' sıralamasında borsanın servete yardım oranının bu sene da azaldığını tamlayan Güven, taşınmazlar ve erke sektörlerinin milyarderlerin en flaş envestisman sahası bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: AA