Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), 9 kilometre mesafeden daha yakın sahalarda uçuş emniyetini, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek uçurtma ve dilek balonu uçurulması gibi faaliyetleri yasakladı.

Uçakların iniş ve kalkış yaptığı güzergahlarda zaman zaman uçurulan uçurtmalar,dilek balonları, uçuş güvenliğini tehlikeye yol açmaması için bunları gördüklerinde kule görevlilerini hemen uyararak bilgilendiriyor. Son olarak balonlar THY uçağının Atatürk Havalimanı'nda gecikmeli havalanmasına yol açarken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de yakın sahalarda uçuş emniyetini tehlikeye sokacak uçurtma ve balon uçurulması ile havai fişek/lazer gösterileri gibi faaliyetlerde bulunmasını yasaklayan bir genelge yayınladı.

22 Haziran'da yürürlüğe giren genelgeyle SHGM,havaalanlarına, heliportlara, suya iniş/kalkış alanlarına, yetkilendirilmiş iniş/kalkış alanlarına,irtifaya bağlı olmaksızın 9 kilometre mesafeden daha yakın sahalarda uçuş emniyetini, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek uçurtma ve dilek balonu uçurulması gibi faaliyetleri yasakladı.

LAZER VE HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİNE DÜZENLEME

Lazer ve havai fişek gösterileri konusunda ise lazer ışınından arındırılmış uçuş bölgesi ve hava sahası kısıtlamaları kapsamında düzenleme yapıldı.Bir havaalanına 5.4 kilometre yarıçaplı bir alan içerisinde pist merkez hattı boyunca her iki yöne 18 kilometre uzunluğunda 3.6 kilometre genişliğindeki sahada, irtifa ne olursa olsun havai fişek gösterisi yapılamayacak. Havai fişek gösterisinin üst tavanı da 1500 feet'i (450 metre) aşamayacak.

Uçuş emniyeti olumsuz etkileyen bu tür faaliyetlerde bulunan ve kurallara riayet etmeyen işletme ve şahıslar hakkında idari işlem gerçekleştirileceği belirtildi.

Kaynak: HABER7.COM