AK Partili Canikli'nin "Esad'tan yana mısınız, Türkiye'den yana mısınız" şeklindeki sözlerine cevap veren CHP'li İnce, "Esad'ın canı cehenneme. Esas siz Türkiye'den mi yanasınız, Obama'dan yana mı" dedi. Tartışmaların ardından muhalefetin 'kapalı oturum içtüzüğe aykırı' itirazı kabul edilmedi ve TBMM'deki görüşmeler kapalı oturumda başladı.

Görüşme öncesinde usul tartışması yaşandı. CHP'li Muharrem İnce ve MHP'li Oktay Vural konuşmak için söz istedi.

İlk olarak Muharrem İnce konuştu. İşte İnce'nin konuşmasından satır başları:

Hükümetin kapalı oturumda gizli bilgi vermesini anlayabiliriz. Bizim söyleyeceklerimiz açık. Niye milletten saklayacağız. Bu milleti savaşa soktuğunuzda sizin çocuklarınız mı fakirlerin çocukları mı savaşa gidecek? Hangi bakanın çocuğu savaşa gidecek? Millet bunu bilmeli. Milletten 8 kez tezkere aldınız. Ne işe yaradıysa…

Arınç 1 Mart tezkeresini kapalı oturumda yönetti. Ben orada bulunmuş bir vekilim. Kapalı oturumda çok özel bilgiler veriliyor sanmasın millet. Palavra. O zaman hangi özel bilgiyi verdiler. Bunlar olmadı. Tartışmalar halkın önünde yapılsın. Biz kapalı oturumda TRT Genel Müdürü’nün maaşını bile öğrenemedik.

“BU TEZKEREYLE CİHAN SAVAŞI YAPABİLİRSİNİZ”

Silahlı saldırı yok, eşiğindeymiş. O zaman anayasaya aykırı bu tezkere. O zaman milletlerarası hukukun meşru saydığı hal değildir. Anayasa 92. maddeye aykırıdır.
Siz suçluyu bulmuşsunuz. Suriye Hükümeti kesin. Nerde bu kesin? Bu kadar net mi?

Sınırı belli değil. Bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz. Okuma yazman varsa bir oku. Okuma yazman var da anlayıp anlamadığını bilmiyorum.

Bundan önceki tezkerelerde Irak’ın kuzeyi diye net şekilde belirtilmiştir. Suriye Hükümeti de ‘saldırdım’ demiyor, olayları araştırıyorum diyor. Ayrıca özür de diliyor.

“TÜRKİYE’Yİ MACERAYA SOKUYORSUNUZ”

Siz bunlardan sonra siz Türkiye’yi gelmiş geçmiş en çapsız dışişleri bakanının maceralarıyla maceraya sokuyorsunuz. Siz Kaddafi’den ödül aldınız, sonra onun linç edilmesine ortak oldunuz.

Türkiye’nin başını belaya sokmayın. 1 Mart’taki gibi dik ve onurlu olun.

VURAL'DAN SERT SÖZLER

Kürsüye ikini olarak ise MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural çıktı.

Vural konuşmasında şu mesajları verdi:

Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiği açık. Türkiye’ye yönelik tehditleri ortadan kaldırmak yerine ilave tehditler yönelttiği açık. Dış politika başarısız olmuştur, iflas etmiştir. Bu diplomasiyle halledilemeyen bir konunun kaba güç ve silah gücüne dönüşmesidir. TBMM’den bir irade isteniyor.
Diplomasi iflasıdır söylenmesi gereken.

Diplomasinin halletmesi gereken hususları tehdit olarak geçiyorsa PKK’ya karşı etkili bir mücadele sürdürüp onlarla müzakereyi seçen hükümetin bu ikilemi açıklaması zordur. MHP olarak şu ya da bu komplekse kapılmadan sadece Türkiye’nin menfaatleri konusunda görüşlerimizi açıklayacağız.
Bizi bu noktaya getirenlerin sorumlulukları olduğu açık.

Tezkereyle ilgili görüşlerimizi ifade edeceğiz. Herhangi bir değerlendirme yapılmış da değildir. Gerekçe ile bizim tavır oluşturmamız isteniyorsa Suriye’de olanları, oldu bittileri hepsini değerlendireceğiz. Ben bu görüşlerimi açık bir şekilde paylaşmak istiyorum.

Millet bilmesin diye devlet işiyle ilgili hususlar sayın Bakan tarafından ifade ediliyor. Biz milletimizin görüşlerimizi izlemesini istiyor. Bizi neden kısıtlıyorsunuz. Hükümet kapalı oturumda açıklasın, biz de görüş ve düşüncelerimizi açık şekilde söyleyelim. Kapalı oturum yapıldı açılımla ilgili. Ne söylendi? Hiçbir şey.
Irak’ın kuzeyine asker göndermeyle ilgili kapalı oturumda ne öğrendik.

CANİKLİ: "KİMDEN YANASINIZ"

Muhalefet temsilcilerinin konuşmalarının ardından söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli "Kimden yanasınız, Esad'tan mı, Türkiyeden mi" diye sordu.

İNCE: "ESAD'IN CANI CEHENNEME"

Muharrem İnce AK Partili Nurettin Canikli’nin “Esad’tan mı yanasınız, Türkiye’den mi yanasınız” şeklindeki sözlerine cevap vermek üzere tekrar kürsüye geldi.

İnce, “Esad’ın canı cehenneme bana ne Esad’tan biz Türkiye Cumhuriyeti’nden yanayım. Peki ben de size soruyorum siz Türkiye’den yana mısınız, Obama’dan yana mısınız” diye konuştu.

CHP'NİN OYU BELLİ OLDU

Suriye’ye asker gönderilmesine ilişkin hükümet tezkeresinin görüşülmesine dakikalar kala CHP'nin hayır oyu vereceği öğrenildi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise, tezkere görüşmelerinin, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi. Görüşülecek tezkerede herhangi bir ülke adı geçmemesi de dikkat çekti.

Suriye tezkeresi öncesi basına kapalı grup toplantısı düzenleyen CHP'de tezkereye hayır oyu verilmesi kararı alındı. Faruk Loğoğlu "Hayır diyeceğiz, çünkü bu bir savaş tezkeresi" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: “SAĞDUYULU HAREKET ETMELİ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise grup toplantısına girmeden önce yaptığı kısa açıklamada, “Türkiye’nin sağduyulu hareket etmesi lazım Türkiye güçlü bir devlet” diye konuştu.

KAPALI OTURUMDA GÖRÜŞÜLECEK

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.

VURAL: “MİLLİ MENFAATLERE GÖRE HAREKET EDECEĞİZ”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural “Değerlendirmelerimiz sürüyor. Milli menfaatlerimizi dikkate alıp tavrımızı ona göre şekillendirerek oyumuzu kullanacağız” dedi.

ÇİÇEK: "TEDBİRLİ OLMAK LAZIM"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise konuyla ilgili, "Uluslararası hukuktan doğan haklarımızı koruruz. Soğukkanlı ve tedbirli olmak lazım" dedi.

TBMM GENEL KURULU'NDA GÖRÜŞME BAŞLADI

TBMM Genel Kurulu, tezkereyi görüşmek için toplandı.

SAAT 10:50 - Tezkere okunmaya başladı. Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genel Kurul Salonu'nda yok.
Genel Kurul salonunda CHP'li Muharrem İnce ve MHP'li Oktay Vural, tezkerenin gerekçesinde usul hatası olduğu gerekçesiyle söz almak istedi.

SAAT 10.55 - Başbakanlık tezkeresinin kapalı oturumda görüşülmesine dair önerge okundu.

BAŞDÖNDÜREN TRAFİK

Genel Başkan Devlet Bahçeli ve kurmayları bütün gece çok sayıda senaryo üzerinde değerlendirmeler yaparken, tezkereye destek verip vermeme konusunu karara bağlamak üzere yeni bir toplantıda bir araya geldi. CHP, kararını netleştirmek için Meclis grubunu toplarken, BDP ise 'hayır' diyeceğini net şekilde ortaya koyan tek parti oldu. Tezkerenin 'gizli' oturumda görüşülmesi beklenirken, kabul edilmesi için 'salt çoğunluk' yeterli olacak.

KİM NASIL OY KULLANACAK?

Hükümetin getirdiği bir tezkere olmasına karşın Suriye tezkeresine AK Partili vekillerin tamamının 'evet' oyu vermeyebileceği söyleniyor. Türkiye'nin Suriye konusunda dikkatli olması ve savaşa çekilmek istendiğini düşünen bazı Ak Partili milletvekillerinin tezkereye karşı 'evet' demeyeceği belirtiliyor. Ancak her şeye rağmen Mecliste 326 sandalyesi bulunan Ak Parti'nin, tezkereyi tek başına çıkarabilecek konumda olduğunu ifade ediliyor.

Türkiye'nin Suriye politikasını başından beri eleştiren CHP, tezkereye karşı net tavrını saat 9.30'daki grup toplantısından sonra açıkladı. CHP'nin kararı, "tezkereye hayır" oldu. CHP'li Loğoğlu, "Bu bir savaş tezkeresi" diyerek hayır kararının gerekçesini açıkladı.

MHP ÇOK DİKKATLİ!

Tezkere konusunda nasıl bir tavır alacağı en çok merak edilen parti Milliyetçi Hareket Partisi. Suriye konusundaki 'hassasiyetleri' bilinen MHP'nin ilk etapta tezkereye 'kesinlikle evet' oyu vereceği düşünülse de bu kanaatin çok da doğru olmadığı anlaşılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün gece boyunca kurmaylarıyla 'çoklu senaryolar' üzerinden enine boyuna bir değerlendirme toplantısı yaptı. Bugün de parti yöneticileri yeniden bir araya gelerek, hükümetin gerekçesi doğrultusunda bir değerlendirme daha yapacak.

51 milletvekili bulunan MHP'nin Grup Başkan Vekili Oktay Vural, "Türkiye'nin Suriye politikasında geldiği safha çok boyutlu ve çok dikkatli olmamızı gerektiriyor. Hükümetin gerekçesi yeni ortaya çıktı ama biz dün gece bazı senaryolar altında değerlendirmeler yaptık. Hem kendi bilgilerimiz, hem dış dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz" dedi. MHP'nin Türkiye'nin milli menfaatlerini dikkate alacak bir tavır alacağını vurgulayan Vural, ancak bu tavrı belirlerken çok dikkatli olduklarını bir kez daha tekrarladı. Vural, tezkere konusunda partinin grup kararı alıp almayacağı sorumuza ise, henüz bu konuda karar vermedikleri belirtti.

Vural, "Daha çok bilgiye ihtiyacımız var. Hükümetin vereceği bilgiyi göreceğiz. Ama biz de elimizdeki sınırlı bilgilerle olası senaryoları değerlendirdik. Birazdan da görevlendirilen birkaç arkadaş yeni bir değerlendirme yapacak. onları dinleyeceğiz ve karar vereceğiz" dedi. Ortak akıl oluşması dileğinde bulunan Vural, "Orada bizim hassas olduğumuz birtakım oldu bittiler var. Hükümetin verdiği bilgilerle kendi değerlendirmelerimizi harmanlayıp bir karar vereceğiz" dedi.