LONDRA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırım kararının 2017 ve 2018 yılları için parasal politikanın öngörülenden daha hızlı bir şekilde normalleşebileceğine ilişkin bir gösterge olabileceğini bildirdi.

Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, Fed’in gelecek dönemde faiz artırımlarını erteleme olasılığının daha düşük olacağı, faiz artışlarının tarihsel standartlara uygun şekilde ve kademeli olarak yapılmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, "En son tahminlerimize göre, gelecek yıl içerisinde iki 0,25 baz puanlık artışının yapılmasının bekliyoruz. Fakat daha hızlı bir faiz artışına ilişkin riskler var. ABD’de çekirdek enflasyon hala yüzde 2 seviyesinin üzerinde. Ücret enflasyonu ise son 18 ay içerisinde yükseldi. Birim emek maliyeti ise yüzde 2’nin üzerinde seyretti. İşsizlik birçok ölçümlemeye göre doğal oranların altında. Fed’in düşüncesinde bu durum daha çok dikkat çekiyor.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD ekonomisinin büyüme tahmininin başkanlık seçimi öncesinde, 2017 için öngörülen yüzde 2 seviyesinden yüzde 2,2’ye, 2018 için de yüzde 2,2’den yüzde 2,3’e revize edildiği bildirildi.

Fed faiz artırım kararının 2017 ve 2018 yılları için parasal politikanın öngörülenden daha hızlı bir şekilde normalleşebileceğine ilişkin bir gösterge olabileceği belirtilen açıklamada, Fed’in para politikasında öngörülenden daha önce gerçekleşebilecek bir normalleşmenin beraberinde kamu altyapısına yönelik büyük çaplı mali teşvikleri içerebileceği kaydedildi.

Muhabir: Gökhan Kurtaran

Kaynak: AA