Fırtına saat 04.00'de meydana geldi. Dolu yağışı, ilçeye bağlı Karakeşli Mahallesi'nde örtü altı serada domates yetiştiriciliği yapan birçok üretici etkilendi. Mahalle muhtarı Ayhan Aydın, sabah erken saatlerde fırtına ile birlikte yağan dolunun çiftçiyi üzdüğünü belirterek, 'Mahallemizdeki birçok domates serasında etkili oldu. Tünel sistemi ile yapılan seraların su oluklarının yağan dolu ile kapanması sonucu seralarda yırtılmalar ve içindeki ürünlerde zarar meydana getirdi. 

Dolu afetine yapacak bir şey yok daha kötüsü de olabilirdi' dedi.2 dönümlük serasına domates diken Rüknettin ve Seyhat Küçük çifti, yağan dolu nedeni ile serasının parçalandığını ve içindeki meyveli domates fidelerinin zarar gördüğünü belirterek, 'Bin bir emekle yetiştirdiğimiz domateslerimiz dolu yağışından dolayı telef oldu. Yapacak bir şey yok Allah başka acı ve keder vermesin. Seramızın üzerindeki yırtılan naylonları yenisi ile değiştireceğiz' diye konuştu.Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Türker ise, hasar tespiti için ekiplerin araştırmaya başladığını kaydetti.

'DON NÖBETİ'

Bu arada Silifke İlçesinde de çiftçiler, yurt genelinde etkili olan kar yağışı ve soğuk havadan etkilenmemek için don olayına karşı, seralarında hazırlık yapıyor. Meteorolojik uyarıları da dikkate alan çiftçiler, gece yaşanacak ısı düşüşleri ve don olayına karşı seralarındaki yağmurlama sistemlerini ve sobalarına odun hazırladı. Hava sıcaklığının gece 1 dereceye kadar düşmesi nedeniyle seracılar, özellikle yeni ektikleri domates fidelerini korumak amacıyla sabaha kadar don tehlikesine karşı soba nöbeti tutuyor. 

Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da, soğuk hava nedeniyle özellikle seracıların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bu yıl ilçe genelinde 4 bin dönüm serada yaklaşık 50 bin ton domates hasadının yapılacağını vurgulayan Can, tedbir alınmadığı takdirde gece sıfırın altına düşen soğuk havanın, ürünün değer kaybetmesine yol açabileceğini, bu nedenle de çiftçilerin çok dikkatli olması gerektiğini dile getirdi. 

Meteoroloji 6'nci Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, zirai faaliyetlerin ve seracılığın devam ettiği kıyı bölgelerinden Akdeniz kıyı kesimlerinde hafta içerisinde hafif ve orta kuvvette zirai don olayı beklendiği bildirildi.

Kaynak: DHA