AZEZ - ÖMER KOPARAN

Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı'yla terörden temizlenen bölgelerde sokakların aydınlatılması için güneş enerjisi kullanılıyor.

Suriye’nin kuzeyindeki Cerablus, Çobanbey, Bab ve Azez'de yerel meclisler tarafından sokaklara, 600 adet güneş panelli sokak lambası konuldu.

Güneş enerjili lambalar, kesintisiz elektrik sunarak, hava karardığında da halkın huzur içerisinde dolaşabilmesini sağlıyor.

Yeni lambalar, yerel meclislerin ve vatandaşların mali yükünü de azaltıyor.

"Kadınlar, çocuklar dışarı çıkamıyordu"

Ticari ve sosyal faaliyetlerin artmasına katkı sağlayan güneş enerjili sokak aydınlatmaları, trafik kazalarının önlenmesinin yanı sıra güvenliğin arttırılmasına da imkan tanıyor.

AA muhabirine açıklama yapan Bablı Mahmut Kreydi, “Çok karanlık oluyordu. Kadınlar, çocuklar dışarı çıkamıyordu." dedi.

Türkiye'nin destekleriyle kurulan yerel meclislerin bu hizmetinden çok memnun olduklarını ifade eden Kreydi, "Şimdi rahat bir şekilde akşamları çıkabiliyoruz, alışveriş yapabiliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Bir başka sivil Musab Rail, "Güvenliğin sağlanmasının ardından sokakların aydınlatılması çok iyi oldu." ifadesini kullandı.

"Şu an daha güvenli bir şekilde gezebiliyoruz"

Güneş enerjili sokak aydınlatmaları takılmadan önce rahat hareket edemediklerini dile getiren Rail, "Sokaklar aydınlandı. Şu an daha güvenli bir şekilde gezebiliyoruz." diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu, söz konusu yerleşimleri Ağustos 2016-Mart 2017 döneminde teröristlerden arındırmıştı.

Kaynak: AA