Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındıkta özellikle son 3 yılda yaygınlaşan külleme hastalığının üretim için ciddi bir tehdit olduğunu belirterek, "Küllemeye maruz kalan bahçelerde cari yılın ürünü zarar gördüğü gibi gerekli bakım ve mücadele yapılmazsa, gelecek yılın ürünü de zarar görür." dedi.

Arslantürk AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya fındık üretimi ve ihracatında önemli potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, sektörde bazı sorunlar yaşandığını, bu soruların çözümü için devletin ve üreticinin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Fındıkta alan bazlı gelir desteğinin önemine dikkati çeken Arslantürk, "Bu destek, sertifikalı fidan temini, bahçe yenileme gibi hususlarda da teşvik edici ve zorlayıcı desteklerle zenginleştirilmelidir. Desteklerde genel hedef kalite ve verimliliğin artırılması olmalıdır." görüşünü dile getirdi.

Arslantürk, ruhsatsız alan olarak belirlenen yüzde 6 eğimin altındaki araziler için de alan bazlı gelir desteği ödemesinin yapılması gerektiğini belirterek, "Bu arazilerden elde edilen ürünler pazara arz edilmekte, alım satıma konu olmakta ve tüketilmektedir. Bu çelişkili durumun ortadan kaldırılması için bu arazilerin de destekleme kapsamına alınması gerekmektedir." diye konuştu.

Fındıkta özellikle son 3 yılda ortaya çıkan ve iyice yaygınlaşan külleme hastalığına da değinen Arslantürk, hastalığın fındık üretimi için ciddi bir tehdit olduğunu söyledi. Arslantürk, şöyle devam etti:

"Küllemeye maruz kalan bahçelerde cari yılın ürünü zarar gördüğü gibi gerekli bakım ve mücadele yapılmazsa gelecek yılın ürünü de zarar görür. Külleme hastalığıyla ilgili ciddi farkındalık çalışması yapılmalı ve ifade ettiği tehdit net olarak ve çeşitli enstrümanlarla üreticilere anlatılmalıdır. Külleme dışında Amerikan beyaz kelebeği, kozalak akarı gibi hastalıklara da dikkat çekilmeli, bu hastalıklarla etkin mücadele edilmesi hususunda üreticiler bilgilendirilmeli ve gerekirse desteklenmelidir."

Kaynak: AA