ANKARA

Sermaye Piyasası Uzmanı Arif Ünver, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları ile ilgili, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde finans sektörünün reel sektörü desteklemek adına risk almadan ilerlemek istediğini dile getiren Ünver, "Devlet, finans sektörünün almaktan imtina ettiği riskler konusunda kefil olmuştur. Finans sektörü mevcut zor koşullarda reel sektörün yanında olmamıştır, devlet olmuştur. Finans sektörü üzerine düşeni yapmadığı için devlet bu kararları almak durumunda kaldı." diye konuştu.

Toplantının içeriğine bakıldığında reel sektörün finans ile ilgili sorunlarının kapsamlı bir şekilde ele alındığının görüldüğüne dikkati çeken Ünver, "İstihdam, üretim ve ihracatı destekleyici kararlar var. Bu açıdan bakıldığında 2017 yılında büyüme tarafında ivme pozitif yönlü olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Yakın dönemde piyasalar normalleşecek"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de EKK kararları ile hükümetin bütün kesimlere mesaj verdiğini belirterek, özellikle oluşturulan 250 milyar liralık yeni kredi hacminin, piyasaların likidite ihtiyacını karşılama noktasında büyük önem taşıdığını vurguladı.

EKK'da hem kısa vadeli hem de orta ve uzun vadeli kararların olduğunu belirten Karagöl, tedbirler ile sorun yaşayan firmaların nefes almasının sağlanacağını söyledi.

Karagöl, piyasalarda son dönemde yaşanan sıkıntılarda düşük tasarrufların da rol oynadığına dikkati çekerek, gelecek yıl kamuda yapılması planlanan tasarruf ile kamu kurumlarındaki Türk lirası farkındalığının önemine işaret etti.

Karagöl ayrıca, ihracatın artırılması noktasında Eximbank'ın sermayesinin artırılmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Piyasalardaki dalgalanmaların geçici olduğunun altını çizen Karagöl, yakın dönemde piyasalarda normalleşme olacağını kaydetti.

Muhabir: Erdal Çelikel, İbrahim Yılmaz

Kaynak: AA