GAZZE - Nur Ebu Iyşe-Ali Semerci

Gazze İslam Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü öğretim görevlilerinden Muhammed ez-Zerd (32), Osmanlı parası toplama tutkusunu AA muhabirine anlattı.

Osmanlı dönemine ait ilk sikkeye 18 yaşında sahip olduğunu belirten Zerd, şu an küçük çaplı koleksiyonunda yaklaşık 120 parça bulunduğunu söyledi.

Önceleri Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Yunanistan gibi ülkelere sık sık gidip buralardaki müzayedeler ya da antikacılardan eski para topladığını dile getiren Zerd, internetin sağladığı kolaylıkla artık bunu oturduğu yerden de yapabildiğini belirtti.

Zerd ayrıca, kendisi gibi tarihi kâğıt para ve sikke toplama tutkunlarının, bunları takas etmek için dünyanın farklı yerlerinden gelerek Arap ülkelerinin eski bölgelerinde buluştuğunu aktardı.

Koleksiyonundaki en eski sikke Kanuni döneminden

Değerli ile değersizi ayırt etmeye 25 yaşında başladığını ve o andan itibaren Osmanlı sikkelerini "profesyonel" olarak topladığını söyleyen Zerd, "Eski olan her şey değerli olmadığı gibi her yeni de değersiz değildir. Osmanlı dönemine ait kâğıt paraları ve sikkeleri toplarken bu kural üzerinden hareket ediyorum." dedi.

Filistinli Zerd, elindeki en eski sikkenin Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait bronz bir sikke olduğunu, büyük zorlukla elde ettiği bir altın sikke ile İstanbul'da Osmanlı merkez bankasında basılan ve üzerinde "geçersiz" damgası olan nadir bir kâğıt paranın da koleksiyonunda yer aldığını dile getirdi.

Kaynak: AA