Filistin , BM’de tam temsiliyet yolunda en önemli adımlardan birini atarak “Üye olmayan Gözlemci Devlet” statüsü elde etti. Böylece BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin, BM sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıdı. Filistin bu kararla İsrail 'in işgali, illegal yerleşimleri ve saldırılarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyabilecek.

Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistin'in bu talebi Güvenlik Konseyi'nde engellenmiş ancak UNESCO'ca kabul edilmişti. ABD , bu nedenle UNESCO'ya yaptığı yardımları azaltmıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'e BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesi için yapılan oylamada 9 ülke hayır oyu kullandı.

Hayır oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada 'nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor.
Oylamada hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.

Pasifik ülkeleri, BM'de genellikle ABD ve İsrail'i destekliyor.

İSRAİL’DEN SERT TEPKİ
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın “barış yapmakla kesinlikle ilgilenmediğini kanıtladığını” savundu.

Lieberman, İsrail devlet radyosuna verdiği demeçte, Abbas'ın, Filistin'in “gözlemci üye” statüsü başvurusunun oylandığı BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasıyla ilgili, “Ebu Mazen (Mahmud Abbas) barış yapmakla ilgilenmediğini bir kez daha kanıtladı” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon da radyoya yaptığı açıklamada, İsrail'in artık çıkarlarına göre hareket edeceğini ifade etti. Ayalon, uluslararası toplumun bir kez daha sorumsuzluğunu kanıtladığını ileri sürdü.

CLİNTON: BARIŞ SÜRECİNİ ZEDELEYECEK TALİHSİZ BİR KARAR
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da oylamanın “barış sürecini zedeleyecek talihsiz bir karar olduğunu” söyledi.

Clinton, Washington 'daki bir forumda yaptığı açıklamada, kararın barış yolunda daha fazla engel oluşturduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Clinton, Filistin devleti için tek yolun İsrail ile doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasından geçtiğini dile getirdi.

BATI ŞERİA VE GAZZE'DE BAYRAM
Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki oylamada BM nezdinde “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanmasının ardından Batı Şeria sokakları bayram yerine döndü.

Ramallah'da Yaser Arafat meydanında dev ekranlardan oylamayı izleyen Filistinliler, kararın açıklanmasıyla Filistin bayraklarıyla kutlamalara başladı.

Gazze sokaklarına inen binlerce Filistinli sonucu, ellerinde bayraklarıyla, havai fişekler atarak ve meydanlarda dans ederek kutladı.

Kutlamalarda BM üyeliği umudunu yansıtan, '194. devlet' yazılı pankart ise dikkati çekti.

ERDOĞAN ABBAS'I TELEFONLA KUTLADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanması dolayısıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak tebrik etti.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Abbas'ı telefonla arayarak kutlayan Başbakan Erdoğan, görüşmesi sırasında Abbas'a, “Sizin şahsınızda tüm Filistin halkını tebrik ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.

Başbakan Erdoğan'ın, BM Genel Kurulu'ndaki oylama sonucundan memnuniyet duyduğunu dile getirdiği Abbas'a, Türkiye 'nin önümüzdeki süreçte de Filistin'in haklı davasında Filistinlilerin yanında yer almaya devam edeceğini vurguladığı öğrenildi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın da kendilerine verilen destekten dolayı Türkiye'ye ve Türk halkına minnettar olduklarını ifade ettiği bildirildi.

Öte yandan, BM Genel Kurulu'ndaki oylamanın ardından Abbas'ı telefonla arayarak kutlayan ilk lider Erdoğan oldu. Görüşmenin, Abbas'ın BM Genel Kurulu'nda tebrikleri bizzat kabul etmesinin ardından gerçekleştiği öğrenildi.
Radikal