GAZİANTEP - Özkan Beyer

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, fikri hakların tüm sektörleri etkileyen bir hukuk alanı olduğunu belirterek, "Bu hakları ne kadar düzenlerseniz yurt dışında ülkenizin güvenilirliği, bilinirliği ve itibarınız o kadar artıyor. Sadece turizm değil, her türlü alanda devletimizi tanıtma işidir." dedi.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, telif hakları konusunda Avrupa Birliği (AB) ile ortak proje çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Telif haklarıyla ilgili proje ortaklarının Danimarka ve Yunanistan olduğunu dile getiren Gül, "Projenin en önemli kısımlarından birisini yargı mensuplarının eğitilmesi oluşturuyor çünkü herhangi bir uyuşmazlık konusu çıktığında, yargı mensuplarımızın kapılarını çalıyoruz. Bu konular hakkında kendilerinin de bilgilendirilmesi gerekiyor. Bölge mahkemelerimizin olduğu illerde eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz." diye konuştu.

"Telif hakları 50'ye yakın konuyu etkiliyor"

Gül, telif haklarında asıl amaçlarının eser ile eser sahibinin korunması olduğunu vurgulayarak, şunları anlattı:

"Telif hakları, eser ve eser sahibinin olduğu yerde öne çıkan bir konu. Ülkemizde ticaretten sanayiye birçok alanda, bu konu önümüze çıkıyor. Dolayısıyla yurt dışında, hakların korunmadığı bir yerde insanlar ürettiği eserini, o ülkeye paylaşma ya da yayınlamaya imtina ediyor çünkü eserle ilgili haklarını alamıyor. Bu anlamda telif haklarıyla ilgili düzenlemeler yapıyoruz. Ticaretten sanayiye, teknolojiden edebiyata kadar 50'ye yakın konuyu etkileyen bir durum. Fikri haklar, tüm sektörleri etkileyen bir hukuk alanıdır. Bu hakları ne kadar düzenlerseniz yurt dışında ülkenizin güvenilirliği, bilinirliği ve itibarınız o kadar artıyor. Sadece turizm değil her türlü alanda devletimizi tanıtma işidir. Bunun temelinde hak sahibinin korunması vardır."

Haklar ihlal edildiğinde çok yönlü yaptırımlar uygulandığını dile getiren Gül, "Özellikle tanzim hakkı var. Eser sahibinin ayrıntılı bir şekilde bunu engelleme, tedbir alma hakkı var. Bunların en başında hak sahibinden izin isteme hakkı var. Bunlar yasalar içerisinde ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Bunlarla ilgili uyuşmazlığa gidildiği takdirde yargı çözüyor. Korsan dediğimiz faaliyetlerde hapis cezasına kadar yasal düzenlemeler var." dedi.

Gül, telif haklarıyla ilgili uluslararası alanda da sözleşmeler olduğunu anımsatarak şunları kaydetti:

"Bu çalışmalarımız, uluslararası bir çalışmadır. AB ile çalışıyoruz. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü var. Onlarla ilgili ortak çalışmalar sürüyor. Fikri mülkiyet sistemiyle ilgili kanunumuz var. Bu kanun kapsamında ülkemizdeki tüm telif hakları, sahibinin hakları yerli ve yabancı olsun korunuyor. Herhangi bir korsan yayın olduğunda illerde denetimler yapılıyor. Herhangi bir şey tespit edildiğinde engelleniyor. Yargıya intikal ediliyor. Son zamanlarda korsanla ilgili faaliyetler azaldı. Eserin ve eser sahibinin haklarının korunmasını, korsanın önüne geçilmesini hedefliyoruz."

Kaynak: AA