Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ'de ağaçları keserek yol yapmak istemesine karşı düzenlenen eyleme katılan ve polis müdahalesi sonucu yakalanan 3 kişi hakkında dava açtı. Ağaçların kesilmemesi için direnen göstericileri "belediyenin açtığı yola yeniden ağaç dikmek için zincir oluşturmak ve çam fidanlarını elden ele vererek kamyonların geçişini engellemekle" suçlayan savcılık, üç şüphelinin 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Konya Yolu ile Anadolu Bulvarı'nı birleştirmek için ODTÜ arazisinden yol geçirmek istedi. Bu amaçla geçen sonbaharda üniversite arazisinde üç bin ağaç kesildi. Başta ODTÜ'lü öğrenciler olmak üzere yaklaşık 50 kişi, ağaçların kesilmesine karşı 21 Ekim günü 100. Yıl Migros önünde toplandı. Buradan Vişnelik yönüne yürüyen grubun sayısı 600'e yükseldi. Yolun geçtiği ODTÜ arazisine gelen grup, önce basın açıklaması yaptı. Grup daha sonra yanlarında getirdikleri çam fidanlarını yola dikti. Açıklama sonrası grubun çoğunluğu dağılırken kalan 25 kişi ile belediye çalışanları arasında arbede yaşandı. Araya polis girince ortalık sakinleştirildi.

Fidanlarla kamyonu engellemişler

Buradan ayrılan 25 kişi, eylemlerini üniversitenin A 4 kapısı önünde sürdürmek isteyince polis TOMA ve Akrep araçlarıyla müdahale etti. Grup, tazyikli su ve biber gazıyla dağıtılırken, bu sırada eylemcilerden Rıdvan Özkerim, Hamdi Berberoğlu, Ahmet Baltacıoğlu polis tarafından yakalandı. İfadeleri alınan üç kişi, savcılık tarafından serbest bırakıldı. Ankara Basın Savcılığı, bu üç kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet etmek, toplantı ve gösteri yürüyüşüne silahlı (molotofkokteyli) katılmak, polise direnmek ve kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerini engellemek suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede savcılık, "Basın açıklamasının ardından grubun yanlarında getirdikleri çam fidanlarını elden ele vermek suretiyle karşı tarafa geçirerek inşaat alanında çalışan kamyonların geçişini engellediklerini" savundu. İddianamede, "Şüphelilerin toplantının yasadışı hale gelmesi sonrası tüm ikazlara rağmen dağılmadıkları, yol yapım çalışmalarını engelledikleri, kollukça yapılan müdahale ile dağıtıldıkları, bu sırada yakalandıkları, suçun unsurlarının şüphelilerin yönüyle oluştuğu anlaşılmıştır"
denildi.








Cumhuriyet