Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu’nu kendisini evlat edinen dedesi Turhan Feyzioğlu üzerinden eleştirdi. Turhan Feyzioğlu’nun Deniz Gezmiş’lerin idamında imzası olduğunu öne süren Erdoğan, “Sen önce bunun hesabını ver” dedi. Adli yıl ve Danıştay törenlerinde bundan sonra TBB’nin değil adalet bakanı ve başbakan yardımcısının konuşacağını kaydeden Erdoğan, paralel yapıyla ilgili olarak vatandaşlara “ihbar edin” mesajı verdi. Erdoğan, partisinin kampının kapanış konuşmasında özetle şu görüşleri dile getirdi:

Herkes haddini bilecek:

Seçkin bir zümrenin parmağını sallayarak kibirle ders verme dönemleri artık kapanmıştır. Birileri kürsülere çıkıp konuşurken kendisini Yassıada savcısı, bizi de o mahkemelerde yargılanan sanık gibi görüyor. Hukuk katili hukukçulara artık yer yok. Herkes haddini, sınırını, konumunu bilecek.Sizin karşınızda Menderes’in akıbetiyle korkutulan, sinen, pısırık başbakan ve bakanlar yok.

Sen kimsin ya: (Danıştay’ın kuruluş yıldönümü) Hukukçusun, orada konuşma yapacaksın ama devlet ricaline her türlü hakareti, saygısızlığı yapacaksın. Misafir olarak geliyorsun, zehir zemberek bir konuşma yapıyorsun, o hücrelerine sinmiş kibirle parmak sallamaya kalkıyorsun. İnsanda en başta bir nezaket olur. CHP kurultayı kürsüsünden değil Danıştay kürsüsünden konuşuyorsun. Danıştay salonunda mıyız yoksa CHP kurultayında mıyız şaşırdım. Memleketin 100 yıllık gündem maddelerini hatırlatıyor, siyasetçiye hiza vermeye çalışıyor. Engelli konusundan başlıyor, Van depreminden, AB’den Aselsan, Havelsan, Roketsan’dan bahsediyor. Sen kim Aselsan, Havelsan kim,sen kimsin ya. HSYK’ye değiniyor, sanat hakkında da konuşuyor töbe töbe. Neymiş ona öyle bilgi verilmiş, sana şaklabanların bu bilgiyi veriyor. Van’da konteynır kentler kaldırılıyor, ama 67 aile diyemiyor. CHP, BDP ve MHP zihniyetindekiler bunu istismar ediyor. Bu 67 aile Van’ın manzarası
gibi sunuluyor.

Berkin Elvan’ın cebinde patlayıcı:

İstanbul’daki olayı anlatıyor. Yatıyorlar kalkıyorlar Berkin Elvan. O da onu zikrediyor, yüzünde maskesi, cebinde sabanı ve patlayıcılar. Malum medya ekmek almaya giderken diyor, sapanla mı patlayıcıyla mı gidilir ekmek almaya. Bu nasıl bir iştir, her şey ortada. Terör örgütü Okmeydanı’nda Burakcan’ı şehit etti, niye ondan bahsetmiyorsun. Çünkü o teröre kılıf bulmamıştı, sıkıntı burada. Çünkü Burak istismara elverişli değil, diğerleri elverişli. Burak için belki her yıl mütevazı anma töreni yapılacaktır ama bunlar için bu isimler tamamen istismara açık, her yıl yapacakları kutlamalarla oy devşireceklerini zannedeceklerdir.

Bundan sonra konuşmayacaklar:

Bunu da önümüzdeki günlerde konuşup bir usule bağlayacağız. Bunların konuşacağı yere hiçbir zaman katılmam. Ne adli yıl açılışı ne diğerleri. Çünkü bunların burada konuşma hakkı olmadığı halde söz veriliyor. Sayın başkanlar çıkar konuşurlar, ama bunların hakkı yok. Eğer birine konuşma verilecekse bu adli yılda adalet bakanına verilmesi gerekir. Danıştay’da da özlük hakları yönünden başbakan yardımcısına söz verilir. O zat CHP kurultayında yapacağı konuşmayı Danıştay’la karıştırmış.

cumhuriyet/ Emine Kaplan