Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, ''Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) tasarısı hepinizin bildiği ama henüz kamuoyunun hala bilgilendirilmediği ve bilinçlendirilmediği üzere sanatı siyasi iktidar güdümüne almaya ve sanatı gerçek anlamda sanat olmaktan uzaklaştırmaya yöneliktir.” dedi.


Feyzioğlu, 454 sanatçının çağrısı ile toplanan Sanatçılar Birlik Kurultay’ının açılış konuşmasını yaptı. Yapıcı eleştirilerle hukukçuların ve sanatçıların geçmişte yaşananları bir kenara bırakıp kucaklaşması gerektiğini belirten Feyzioğlu, “Belki sayısal olarak bir avuç denilebilir ama o bir avuç sanatçı kenetlendiği zaman en güçlü yumruğu oluşturur. İşte bu sebeple siyasi iktidar her meslek örgütünü, neredeyse her spor kulübünü, sendikaları, üniversiteleri tek tek ele geçirmek isterken o bir avuç diye küçümsenmeye kalkışılan sanatçıların ele geçirilmesinin istediği gibi bir toplum yaratmakta ne kadar hayati olduğunu da keşfetmiştir. Çünkü o sanatçılar ki toplumu değiştirme gücüne sahiptir. O sanatçılar ki genleri ile oynan cumhuriyet temel niteliklerinden uzaklaştırılmak istenen toplumu sanat mühendisliği ile çağdaşlığa çevirebilecek gücü sahiptir. Bu sebeple başımızda bir TÜSAK belası peydahlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

“DEVLET YARDIMININ KESİLMESİNE KARŞI BİRLİKTE AÇTIĞIMIZ DAVADA İDARE MAHKEMESİ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ”

Hukuk ve sanat buluşmasında bir bildiri yayınladıklarını ve protokol imzaladıklarını hatırlatan Feyzioğlu, “O protokol ilk sonuçlarını da çok kısa sürede verdi. Özel tiyatrolara devlet yardımı keyfi koşullara bağlayan yönergeyi iptal davası açıldı. Aynı zamanda da “Gezi’ye sanatçıları eliyle destek verdikleri” gerekçesi ile fevkalade keyfi olarak devlet yardımının kesilmesine karşı birlikte açtığımız davada idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunlar ilk sonuçlardır. Tabi ki devamı gelmek, bizim tarafımızdan getirilmek zorundadır. TÜSAK tasarısı hepinizin bildiği ama henüz kamuoyunun hala bilgilendirilmediği ve bilinçlendirilmediği üzere sanatı siyasi iktidar güdümüne almaya ve sanatı gerçek anlamda sanat olmaktan uzaklaştırmaya yöneliktir.” şeklinde konuştu.

“TAVUK TOPLUM” BENZETMESİ

Feyzioğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Bir toplumu kanatlandıran bilim ve sanattır. Bilim ve sanat kanatlarından birisi kırılsa kaçınılmaz olarak ikincisi de kırılır ve böyle bir toplum ‘tavuk topluma’ dönüşür. ‘Tavuk toplum’ önüne arpasının konduğu, o arpayı didiklerken arkasından yumurtasının alındığı toplumdur.”

Feyzioğlu konuşmasının ardından kurultaya katılan sanatçılardan, Soma’da maden faciası sonucu hayatını kaybeden madencilerin çocuklarının eğitimine harcanmak üzere başlatılan yardım kampanyasına destek vermelerini istedi.

http://haber.gazetevatan.com/tartisma-yaratacak-benzetme/645214/1/gundem