ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) düşüncesince 'himmet' ismi altında müteahhitlerden mal toplamış olduğu tez edilen 5 bireyin 'silahlı yıldırı örgütüne unsur olmak', 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet' ve 'zimmet' suçlarından yargılanmasına başlandı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya vakfedilmiş maznun Kenan Ünal, tutuklanmadan sanıklar Mesut Güneş, Mülazım Ünal, İlker Kılgöz ve Mustafa Erkul ile sanıkların avukatları katıldı.

Sanık Mesut Güneş, savunmasında, suçlamalarla ilgisinin bulunmadığını, davada tutanak bile olmayacağını doğacak sürdü. Güneş, iddianamedeki, 'FETÖ'ye iane topladıkları, evlerde güruh yaptıkları' yönündeki suçlamaların hatırlatılması üstünde 'Evimdeki notlarda mevcut rakamlar, verdiğim zekatlarla alakalıdır ' dedi.

Sanık Mülazım Ünal da Kimse Yok Mu Derneğinin Ankara Şubesi yöneticilerinden bulunduğunu belirterek, suçlamaları reddetti. Ünal, 'Dernek düşüncesince fiş karşılığında mal toplamışımdır. Onun haricinde yıldırı örgütüne, şuraya buraya mal vermem bahis konusu değil. Parayı tığ derneğe veririz' niteleyerek konuştu.

Sanık Kılgöz ise 1993-2010 yıllarında müteahhitlikle uğraştığını, o çağda zekat ve fitre dağıttığını, fakat 2011'den bu yana sigortalı çalıştığını anlattı. Suçlamaları reddeden Ünal, 'Evde mevcut Fetullah Gülen'in kitapları, bandrollü, piyasada satılan kitaplar. Zamanında almışız' dedi.

Sanık Mustafa Erkul ise 'Fetullah Gülen oluşumuyla irtibatı olmadığını' anlatım etti. 'Fetullah Gülen oluşumu denetiminde güruh yapılmadığını ve mal toplamadığını' anlatım fail Erkul, dünya dışına mal aktarma etmediğini söyledi.

Tutuklu maznun Kenan Ünal da 'örgüt veya örgüte yaklaşan kuruluşlara mal gönderdiğinin' tez edildiğinin hatırlatılması üzerine, 'Yurt dışına gidip geliyoruz. Yurt haricinde da kendimize mucibince ortak şeyimiz olsun niteleyerek dilimizin ortak kenarında vardı. Ciddi anlamda oralarda birtakımı faaliyetler, dalancılık falanca yapılabilir niteleyerek vermeyi düşündük. Aslında cami yapılıyor niteleyerek verdik, ama olmadı' niteleyerek konuştu.

Tanık ifadeleri

Tanık Hasan Çatkaya sanıklardan Kenan Ünal'ı tanıdığını bildirerek, şunları kaydetti:

'4-5 sene derece geçmiş beş altı arkadaşıyla geldi, iane topladıklarını söylediler. Ben de 2-3 defa 3-5 bin liralık mal verdim. Bu paraları bazı bazı darülfünun öğrencilerine burs bazı bazı de dünya inşaatı düşüncesince verdim. Ama 4-5 senedir gelip gitmiyor. Ayrıntısını bilmiyorum, ancak, 'Yurt yapıyoruz' veya 'Öğrenci okutuyoruz' niteleyerek istedikleri paraların Samanyolu okullarında okuyan öğrenciler ve onların yurtları düşüncesince bulunduğunu biliyorum. Onun haricinde Fetullah cemaati veya örgütü düşüncesince mal topladıklarına bağlı talepleri olmadı.'

Sanık Kenan Ünal'ın, 'teröre finans sağlama' ve 'zimmet' suçlarından tahliyesine, 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan tutukluluğunun devamına değişmeyen sağlayan mahkeme, duruşmayı erteledi.

Muhabir: Barış Kılıç

Kaynak: AA