ANKARA

ABD'deki bir kuruluş aracılığıyla "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na (FETÖ/PDY) finansman sağladıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 30 kişi, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında dün düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 30 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesine getirildi.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, emniyetteki ifadeler üzerinden yaptığı değerlendirme sonucunda, şüphelilerin tamamını "FETÖ/PDY'ye üye olmak" suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.

Şüphelilerin buradaki sorguları başladı.

Soruşturma

Soruşturma, Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK), Pensilvanya merkezli bir kuruluşun FETÖ/PDY'ye finansman sağladığına ilişkin raporunun savcılığa ulaşmasının ardından başlatıldı.

Şüphelilerin gönderecekleri parayı denetime takılmaması için 10 bin dolar sınırının bir dolar altında, 9 bin 999 dolar olarak aktardıkları belirtiliyor.

"Kar amacı gütmeyen kuruluş" görüntüsü altında faaliyet gösteren kuruluşun isminin de bizzat Fetullah Gülen tarafından konulduğu kaydediliyor.

Ağırlıklı olarak Bank Asya üzerinden para gönderilen kuruluşun, ABD'deki senato seçimlerine de kaynak aktardığı bildiriliyor.

Savcılığın talebiyle soruşturma kapsamında 46 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, bunların 30'u dün gözaltına alınmıştı.

Türkiye'de olduğu sanılan 7 kişinin yanı sıra ABD'deki 9 kişi henüz yakalanamadı. ABD'deki firarilerden 7'sinin yönetici konumunda bulunduğu, 2'sinin ise finansman sağlayan kişiler olduğu öğrenildi.

Muhabir: Barış Kılıç, Zafer Fatih Beyaz

Kaynak: AA