İSTANBUL

Takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptıkları, kurgulanmış soruşturmalar kapsamında bazı polisler ve bir hakimi dinledikleri iddiasıyla, firari sanık Fetullah Gülen ve 44 polisin "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) yönetici ve üyesi olmak" ile "darbeye teşebbüs" suçundan yargılanmalarına başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, aralarında eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Kalender'in de bulunduğu 12'si tutuklu 36 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada, bazı müştekileri ise avukatları temsil etti.

Duruşmada bazı sanık avukatları, "heyetin sanıklar aleyhine tutumunu" gerekçe göstererek, reddi hakim talebinde bulundu.

Mahkeme, talebi, "yargılama sürecini uzatacağı" gerekçesiyle reddetti.

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Nazmi Ardıç, kendisine yöneltilen suçlamaların "hukuki garabet" olduğunu savunarak, "Ben, üstüm olan adli makamların emirlerini ve yargı talimatlarını yerine getirmek durumundayım. Bu davanın müştekileri, bir internet fenomeni ile internette haber veren bir sitenin yöneticileri ve editörleridir." dedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar İsmail Erçelik, Sait Gök ve Mehmet Akif Sakarya'nın "suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi" göz önüne alarak, tahliyelerine karar verdi.

Reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve Fetullah Gülen hakkındaki yakalama kararı infazının beklenilmesine hükmeden heyet, duruşmayı 17 Haziran'a erteledi.

Muhabir: Murat Kaya İstanbul,Yunus Ege

Kaynak: AA