ANKARA - BURCU ÇALIK

Polis Akademisi öğretim üyeleri Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ile Yrd. Doç. Dr. Deniz Turan tarafından hazırlanan "FETÖ ve PKK Bağlamında Terör Amaçlı Kullanılan Kamusal Mal ve Hizmetler" raporunda, terör örgütlerinin eğitim alanında ne gibi faaliyetler yürüttüğüne yönelik çarpıcı tespitler paylaşıldı.

FETÖ'nün, yurt ve evleri, örgüte taban kazandırmada çok önemli bir araç olarak kullandığı belirtilen raporda, "17-25 Aralık darbe girişimlerinden itibaren aileler çocuklarını bu mekanlardan uzaklaştırmak istemişlerdir. Ancak, devlete ait kredi yurt binalarının eksik sunumu, özellikle küçük illerde öğrencilerin cemaat adı altındaki örgüt evlerinde kalmalarına yol açmıştır." ifadelerine yer verildi.

FETÖ'cü öğretim üyelerine yaz okullarından kazanç

Raporda, üniversitelerin "yaz okulları" uygulamasının terör örgütlerince istismar edildiğine yönelik tespitlere de yer verildi.

Dersleri zayıf olan öğrencilerin bunları yeniden almasına veya öğrencilerin not ortalamasını yükseltmesine olanak sağlamak amacıyla uygulanan yaz okullarının, Türkiye'de aynı zamanda terör örgütlerinin sempatizan kazanmaları ve mevcut militanlarını elde tutmaları için kamusal bir imkan verdiği vurgulandı.

Yaz okullarının öğretim üyeleri için "ek gelir elde etme", öğrenciler için de "daha kolay ders geçme" kapısı olarak göründüğüne dikkati çekilen raporda, şu tespitler paylaşıldı:

"Özellikle yeni kurulan ve FETÖ'ye hizmet eden öğretim üyesi ve yöneticilerinin sayıca çok olduğu üniversitelerde, ders ücreti kat sayılarının yüksek tutulması için, öğrencilerin yaz okuluna gelmesinin teşvik edildiği, dersin açılması için gerekli asgari öğrenci sayısı yüksek tutulmak suretiyle özellikle FETÖ'ye hizmet eden öğretim üyelerine ait derslerin açılmasının sağlandığı ve böylece havuzda toplanan paranın daha az öğretim üyesi arasında paylaştırıldığı ve yüksek ücretler elde edildikleri görülmektedir.

Normal dönemde 14 haftada işlenen müfredat, 5-7 hafta arasında işlenmeye çalışılmakta, normal dönemde bir dersten neredeyse sınıfın tamamına yakınının kalmasına karşılık, yaz okulunda büyük kısmının dersten geçtiği görülmektedir. Bu uygulamalar, mesleğin değerine büyük zarar vermekte, ailelerin gelirlerinin heba olmasına, terör örgütü yanlısı öğretim üyelerinin gelirlerinin artmasına, militanların kontrol altında tutulmasına ve yeni militanlar kazanılmasına yol açmaktadır."

Kaynak: AA