ANTALYA - ECENUR ÇOLAK

Antalya'da bu yıl altıncısı düzenlenen Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'na katılmak için gelen İngiltere'nin eski Ankara, Paris ve Washington Büyükelçisi Peter Westmacott, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Biz eski dostlarız"

Tatlıdil Forumu'nun Türk ve İngiliz tarafların birbirleriyle ekonomi, ticaret, bölge siyaseti, demokrasi gibi konuları baş başa konuşma fırsatı bulması açısından önemli olduğunu belirten Westmacott, "Biz eski dostlarız. Büyükelçiliğim süresince Kıbrıs sorunundan Avrupa Birliği (AB) müzakerelerine kadar her konuda son derece yakın şekilde çalıştık. Türkler ve İngilizlerin beraber neler yapabileceği konusundaki hatıralarım çok olumlu yönde. Türkiye'de Büyükelçilik görev süremin dolmasının üzerinden 10 sene geçtikten sonra da bu ilişkinin hala çok güçlü olduğunu gördüğüm için çok memnunum." diye konuştu.

FETÖ'nün darbe girişimi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin Westmacott, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Açıkça söylemek gerekirse, dünyada Türkiye'yi anlayan çoğu insan kabul edecektir ki Fetullah Gülen örgütünün 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminde güçlü şekilde dahiliyeti var. Belki başka unsurlar da olabilir ama ben kişisel olarak bunun olayların önemli bir unsuru olduğunu düşünüyorum. Belki başka unsurlar da var, 15 Temmuz'da olanlar bence çok karmaşık ama Dış İlişkiler Komitesi'nin Fetullah Gülen örgütünün dahil olduğu sonucuna varmasına hiç şaşırmadım, benim fikrim de o yönde olurdu."

Peter Westmacott, "Bana göre (FETÖ) örgütün (darbe girişimine) karıştığı yönündeki kanıtlar açık." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA