Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, Adana Adliyesinin eski çalışanı 16'sı tutuklu 37 kişi hakkında "FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan 15'er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İddianame, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Tutuklu eski adliye personeli A.Y, A.U, M.N.Y, İ.T, A.K, R.Y, F.D, İ.G, E.K, F.O, H.İ.K, M.E.P, İ.K, M.K, B.A. ve H.İ. ile adli kontrolle serbest bırakılan D.A, İ.K, H.K, A.K, A.G, A.H, M.K, F.A, S.T, O.Ö, O.T, Z.Y, A.A, A.G.U, H.T, N.N, N.K.K, M.S, E.A, A.Ç. ve G.N. ilerleyen günlerde yargılanmaya başlanacak.

FETÖ/PDY'nin Adana Adliyesindeki yapılanmasıyla ilgili ayrıntılara yer verilen iddianamede, bazı sanıkların ByLock kullandıkları, Bank Asya'ya para yatırdığı, örgütün okulları ve dershanelerinde eğitim aldıkları ifade edildi.

Bazı gizli tanıkların ihbar ve ifadelerine göre, adliyede memurların sohbet grubu oluşturulduğu, ByLock üzerinden sohbet günlerinin belirlendiği vurgulanırken, sohbetlerde örgüte eleman kazandırıldığı, bu kişilerin çalıştıkları birimlerden bilgi ve belgeleri örgüte aktardıklarına dikkati çekildi.

Örgüt elemanları işe alınmış

İddianamede, 2012 yılında FETÖ üyelerinin adliyede işe alındığı, sohbet toplantılarıyla örgüte adliyeden eleman kazandırılıp bilgi ve belge aktarıldığı yinelendi.

Bir tanığın ifadesine göre, o yıl adliyeye personel alımında 50 örgüt üyesinin isminin verildiği ve bunların göreve başlatıldığı öne sürülen iddianamede, ayrıca sanıklardan H.T'nin sınavda kendisinden daha iyi sonuç alanlar olmasına rağmen işe alındığı belirtildi.

H.T'nin ayrıca MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski cumhuriyet savcısı Aziz Takçı'dan sürekli övgüyle bahsettiği kaydedildi.

Sanıklardan A.G'nin "adliyenin ablası" olduğu, çalıştığı kalemdeki kadınları sohbet toplantılarına davet ettiği belirtildi.

Sanıklardan E.K'nin de adliyede "abilik" yaptığı, erkek personelleri sohbetlere davet ederken, namaz kılmaya gidenlere yakınlık kurup, "Sen hangi bölge evinden geldin, hangi abi sana referans oldu?" diye sorular sorduğu kaydedildi.

Sanıklar arasında MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'ın özel şoförü İ.K. da bulunurken, sanığın "memur evlerinde" sohbetlere katıldığı ifade edildi.

Dayısı aleyhinde tanıklık yaptı

Bu arada, sanıklardan D.A'nın yeğeni M.Ş.K. de dayısı aleyhine tanıklık yaptı.

Atatürk'e olan sevgisinden dolayı dayısının kendisini sevmediğini belirten tanık M.Ş.K, ifadesinde, "Kendi evinde sohbet toplantıları yapardı. Kurban bayramında deri ve himmet adı altında bağış toplardı. Dedem 2 kurban keserdi. Birini dayım cemaate verirdi. Dedem Fetullah Gülen'i sevmezdi. Dayım dedemi ikna eder kurbanın birini alırdı. 30 yıldır Gülen cemaati için çalışır." şeklindeki görüşlerini paylaştı.

İddianamede, sanıklardan A.K'nin ise sohbetler sırasında sürekli "Bu işler güzel olacak" değerlendirmesinde bulunduğu ve örgüte 2 bin 250 lira yardım ettiği bildirildi.

Kaynak: AA