İSTANBUL - MÜCAHİT TÜRETKEN

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'daki darbe girişimini anlamak için FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in kişiliği ve grubun özellikleri üzerinde durulması gerektiğini ifade etti.

Örgütü ve Gülen'i anlamak için Batı literatüründe yer alan sahte peygamberler, yeni dinler, gurular, karizma grupları ile ilgili psikiyatrik çalışmalar üzerine yoğunlaştığını dile getiren Yayla, son kitabı "Şanlı Direniş: 15 Temmuz"da da bu konuları işlediğini söyledi.

Yayla, "Bir gurunun takipçilerinin düşünmeyi unutup, kendilerini itaate programladıklarını belirterek, "Gülen'in hal ve hareketlerine baktığımız zaman bunları görüyoruz. Metafizik güçleri olduğuna, peygamberle görüştüğüne, belki Allah'tan doğrudan vahiy aldığına, geleceği okuduğuna inanıyor." dedi.

İnsanların en mutlu döneminin çocukluk çağı olduğunu kaydeden Yayla, şöyle konuştu:

"Bu çağda hiçbir şey için düşünmenize, endişelenmenize gerek yoktur. Bütün ihtiyaçlarınızı karşılayanlar vardır. Guru gruplarında, insanlar bir çeşit çocukluk çağını yeniden yaşamaya başlıyorlar. Çocuğu ilkokuldan alıyorsunuz, hangi okula gideceğini belirliyor, imtihanları kazanmasını sağlıyorsunuz. Okulu bitirince, bir mesleğe sokuyorsunuz ve yükselmesini sağlıyorsunuz. Bu kişiyi evlendiriyorsunuz. Öyle bir kuşatıyorsunuz ki bütün ihtiyaçlarını guru grubu karşılıyor. Böyle bir kimsenin aklını tatile göndererek, guruya ölümüne bir bağlılık göstermesi şaşırtıcı değil."

"İktidarı, insan ve para gücünü yönetmeyi çok seviyorlar"

Gurularda çok büyük iktidar hırsı bulunduğunu vurgulayan Yayla, "Guru öbür dünyayı gözetiyor gibi görünür ama dünyaya kazık çakmak gibi bir eğilimi de vardır. İktidarı, insan ve para gücünü yönetmeyi çok sever. Gülen’de de aynısı var." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA