İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) adına faaliyette bulunduğu gerekçesiyle kayyum atanan İsim Tescil İnternet Teknolojileri AŞ'nin Üsküdar'daki merkezinde örgüte "himmet" adı altında finansal destek sağlamak için toplantı yapmak üzere bir araya geldikleri iddia edilen şüphelilere yönelik hazırlanan fezlekede, bu şirketin basit bir iş yeri olarak ticari amaçla kurulmadığı, hizmet verilen tüm şahıs, özel ve kamu kurumlarının bilgi ağının bu şirkette mevcut olduğu belirtildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı Hüseyin Önelge tarafından hazırlanan fezlekede, FETÖ/PDY'nin İsim Tescil isimli firma üzerinden yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bilgilere yer verildi.

Fezlekede, bilgi teknolojilerinin çok hızlı bir şekilde geliştiği global dünya düzeninde, FETÖ/PDY'nin bilgiyi elde etme, elde edilen bilginin güvenliğini sağlama noktasında İsim Tescil şirketinin örgütün en önemli yapı taşlarından birisi durumuna geldiği belirtildi.

İsim Tescil İnternet Teknolojileri AŞ'nin bilişim dünyasındaki adıyla "İsimtescil.net" şirketinin, ticari hayata FBS Bilişim Çözümleri AŞ. unvanıyla 1998 yılında başladığı ve 2011 yılından itibaren İsim Tescil İnternet Teknolojileri AŞ. olarak devam ettiği aktarılan fezlekede, firmanın Türkiye'de dalında faaliyet gösteren ilk büyük 5 şirketten birisi olduğu, faaliyet konusunun da domain (alan adı) ve hosting (sunucu hizmeti) satışı olduğu kaydedildi.

Fezlekede, şirketin faaliyeti itibarıyla bilişim dünyasında önemli bir yeri ve işlem hacmi bulunduğu vurgulanarak, şöyle devam edildi:

"FETÖ/PDY silahlı terör örgütü elemanlarının Türkiye piyasasında çok farklı ve önemli alanlarda şirketler kurarak iş hayatında aktif yer aldıkları, şirketler sayesinde elde ettikleri finansal gücü örgütün kullanımına sundukları artık bilinen bir gerçektir. İsim Tescil şirketine kayyum atandıktan sonra bu şirketle bağlantısı olduğu tespit edilen FBS, Fins, Ölçü, BS, İnforcept, Vizyon, Inseptra ve Omnitel firmalarının faaliyetine bakıldığında Türkiye'de çok sayıda resmi kurum ve özel şirketlere hizmet verdikleri tespit edilmiştir. İsim Tescil İnternet Teknolojileri AŞ. firmasının tesadüfen kurulmadığı ve seçilmediği, yapmış olduğu önemli ticari faaliyetlerden anlaşılmaktadır."

Farklı sektörlerden kişiler bir arada

Fezlekede, İsim Tescil firması ile ilgisi olmayan, faaliyet konuları da değişik sektörlerden insanların bir arada toplantı halinde bulunmasının olağan bir durum olmadığına işaret edilerek, "Bu şahısların örgüt için bir araya gelen mütevelli heyeti olduğu anlaşılmaktadır. Yine iş yaptıkları sektörler incelendiğinde İsim Tescil ile mütevelli toplantısı dışında bir bağlantılarının da olmadığı barizdir. İsim Tescil İnternet Teknolojileri AŞ. unvanlı firmanın, dosya kapsamında yapılan araştırma ve sonrasında, vergi denetmenlerince hazırlanan vergi suçu raporunda ve kayyumlarca hazırlanan raporda ticari faaliyetinden elde ettiği geliri, KKTC ve Amerika'da paravan olarak kurulan şirketler üzerine para transferleri yaptığı, bu yollarla paraların örgüte aktarıldığı da belirlenmiştir." değerlendirmesi yapıldı.

İsim Tescil İnternet Teknolojileri AŞ. firmasının ticari hayatta önemli bir sektörde yer aldığı ifade edilen fezlekede, şunlar aktarıldı:

"Şirket merkezinde mütevelli heyeti toplantıları ve faaliyetleri yapıldığı, örgüt hizmet abilerini bünyesinde barındırdığı ve koruduğu, vergi kaçakçılığı ve yurt dışı para transferleriyle tüm bu sayılanlardan elde ettiği geliri örgüte aktardığı gibi toplanan himmet ve diğer paraların da sisteme sokulmasında önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu şirket kamu kurumlarına da hizmet vermektedir. Kamudaki kendi elemanları vasıtasıyla işleri aldıktan sonra hizmet vermekten ziyade bir istihbarat arşivi oluşturmaktadır. Bu arşiv ise tehdit ve şantaj dahil örgütün tüm işlemlerinde kullanılmaktadır. Yine Kıbrıs'ın seçilmesi önemlidir. Çünkü buradan tüm Avrupa'ya terör örgütünün lideri ve yetkililerinin talimatları doğrultusunda arşivlenen bilgiler aktarılmaktadır. Aynı şekilde ABD'de bir paravan şirket kurmak suretiyle de terörist başının da burada bulunduğu düşünüldüğünde Pensilvanya'da oluşturulan bilgi havuzuna akışın daha kolay sağlandığı da anlaşılmaktadır."

"Asıl adı 'Fetullah Bilişim Sistemleri"

FETÖ/PDY'nin uluslararası alanda kullanılan istihbarat örgütü olduğu da düşünüldüğünde bu firmanın öneminin arttığı vurgulanan fezlekede, şunlar kaydedildi:

"Çünkü hizmet verilen tüm şahıs, özel ve kamu kurumlarının bilgi ağı bu şirkette mevcuttur. Bu şirket basit bir iş yeri olarak düşünülerek ticari amaçla kurulmuş değildir. Tedbir ve gizlilik bu silahlı terör örgütünün dolayısıyla da örgüt üyelerinin ve kısmen de sempatizanlarının ruhuna ve damarlarına işlemiştir. Abdullah Büyük esasında ilk şirketini 'Ferhat Tunalı' adına kurmuştur. Abdullah Büyük'ün kod adı olarak 'Ferhat' ismini seçmesi de tesadüf değildir. Çünkü şirketi bu adı ile kurduğu, kısaltma yaptığında FBS olarak adlandırdığı, görünüşte Ferhat Bilişim Sistemleri olarak söylense de esasında şirketin ya da şirketlerin isimlerinin Fetullah Bilişim Sistemleri olduğu belirlenmiştir.

Daha sonra İsim Tescil firmasını kurduktan sonra buraya aktarmıştır. Bu da gösteriyor ki burası örgütün emir ve talimatları doğrultusunda örgütün tüm gizli toplantılarının yapılacağı, kararların alınacağı ve uygulanacağı bir yer olarak düşünülmüş ve o amaçla açılmıştır. Şirkette çalışmadıkları halde sanki orada çalışıyormuş gibi örgütün sözde imamlarının maaşlarının ödenmesi ve sigorta kayıtlarının yapılması da halkın masum duyguları sömürülerek çeşitli adlarda toplamış oldukları yardım paralarının örgütün amaçları doğrultusunda kullanmaktan çekinmediklerini göstermektedir. Esasında bu gizli eylemlerle 15 Temmuz hain darbe girişiminin temelleri de atılmış oluyordu."

Kurumların bilgileri arşivlenerek Pensilvanya'ya servis edildi

Şüphelilerin silahlı terör örgütü olduğu sabit olan FETÖ/PDY isimli örgütün üyesi oldukları savunulan fezlekede, bu örgütün emir ve talimatlarıyla hareket ederek örgüte insan ve para kaynağı sağlamak maksadıyla şirketler kurdukları, bu şirketler aracılığıyla finans temin ettikleri, bu iş ve işlemler yapılırken gizli, sistematik ve organize hareket ettikleri, operasyon sırasında, ifadeler ve sorgu aşamasında da örgütsel tavırlar sergiledikleri aktarıldı.

Fezlekede, silahlı terör örgütünün emir ve talimatlarıyla kurulan ve işletilen, bu bağlamda bu örgüte sürekli insan ve finans kaynağı temin eden, yine yapısı itibarıyla hosting ve domain satışı yaptıkları özel ve kamu kurumlarının bilgilerinin arşivlenerek başta terörist başının bulunduğu Pensilvanya ve diğer yerlere servis eden, Sulh Ceza Hakimliği kararıyla kayyum ataması yapılan, yetkili ve sahiplerinin de mal varlıkları üzerine tedbir kararı konulan İsim Tescil İnternet Teknolojileri AŞ, FİNS Bilişim Hizmetleri Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi, Ölçü Bilişim Limited Şirketi, BS Bilgi Teknolojileri AŞ, İsim Tescil Bilişim AŞ, FBS Digital AŞ, FBS Bilişim Çözümleri Limited Şirketi'nin silahlı terör örgütü FETÖ/PDY'ye finans sağladıkları ifade edildi.

Muhabir: Filiz Kınık

Kaynak: AA