İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun koordinesinde Savcı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birliklerde yaşanan olayların anlatıldığı bölümde, FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen ve halen tutuklu bulunan Hasan Hüseyin Demirarslan'ın darbe teşebbüsünü öğrendikten sonra Çiğli 2. Jet Ana Üs Komutanlığına geldiği, başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimin ardından kendini "darbe karşıtıymış" gibi gösterdiği bilgisine yer verildi. 

Demirarslan'ın Hava Kuvvetleri Komutanlığında FETÖ mensuplarının çekirdek kadrolara yerleştirilmesi konusunda aktif rol aldığı, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinin üslerde konuşlanması ve bunların örgüt mensuplarını yerleştirilmesine destek verdiğine vurgu yapılan iddianamede, şüphelinin darbeci askerler tarafından hazırlanan sıkıyönetim komutanları listesinde "Hava Kuvvetleri Komutanı" olarak yer aldığına, darbe girişiminin yaşandığı gece, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı Marmaris'teki otele operasyon için helikopterlerin havalandığı Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında saat 03.00'e kadar kaldığı ifade edildi.

Darbe girişimi başarılı olamayınca Eskişehir'e gitti

Soruşturma dosyasında mağdur olan Korgeneral Ata Kalkan, Tümamiral Hasan Nihat Doğan ile Tümamiral Aydın Şirin'in derdest edildiğini eski Çiğli 2. Jet Ana Jet Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas'tan öğrenen Demirarslan'ın bu duruma müdahale etmediği, Korgeneral Kalkan, Tümamiraller Doğan ve Şirin'le görüşmediğinin altının çizildiği iddianamede, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanacağını anladığı andan itibaren Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığına giderek darbeyi engellemek için müdahil olduğu vurgusu yapıldı.

"VIP uçak tahsis edilmiş"

İddianamede, TSK'dan ihraç edilen ve olay gecesi Çiğli 2. Jet Ana Üs Komutanlığında görevli pilotlar Enis Levent ile Mehmet Ali Bardakçı'nın kullandığı uçakla Eskişehir'e giden Demirarslan'la ilgili olarak, "Adı geçen komutan, rehin alınmamıştır, serbestçe Kaklıç üssüne geçerek VIP uçak beklemiştir. Darbe girişiminin merkezlerinden ve lojistik üssü olan Çiğli üssüne hakim olan güçler tarafından onay verilmeden, bu konumda rahatça bulunması ve kendisine uçak tahsis edilmesi mümkün değildir." değerlendirilmesinde bulunuldu. 

Kaynak: AA