ANKARA - Cemil Murat Budak

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) için Mısır'ın çok özel bir önemi olduğunu dile getirerek, "Örgütün üst düzey yöneticilerinin, darbeci Sisi yönetimiyle iş birliği içerisinde olduğuna" dikkati çekti.

Acun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, Mısır'daki örgüt yöneticilerinin, FETÖ elebaşının Mısır'a gitme ihtimali üzerinden Sisi yönetimiyle ilişkiler ağını artırdığına işaret etti.

Can Acun, şöyle konuştu:

"FETÖ'nün üst düzey yöneticileri Mısır muhaberatının gözetiminde Kahire'de toplantılar gerçekleştiriyorlar. Bu toplantılarda FETÖ elebaşı Gülen'in Mısır'a götürüleceği üzerinde durulduğu anlaşılıyor ki hemen akabinde Mısırlı milletvekili İmad Mahrus, Fethullah Gülen'e sığınma hakkı verilmesi için Meclis Başkanlığı ve Başbakanlığa müracaatta bulunuyor. ABD'de bulunan Gülen için Mısır, alternatif bir yer olarak dizayn edilmeye çalışılıyor. Bu sürecin sonunda Gülen, Mısır'a kaçabilir."

"FETÖ Türkiye'de, Mısır tarzı bir darbe denedi"

FETÖ'nün uzun yıllardır eğitim ve medya alanında önemli yatırımlarla, ekonomik ve bürokratik ayrıcalıklar kazandığını ve çok sayıda işletmesi bulunduğunu belirten Acun, FETÖ'nün Mısır'daki faaliyetlerinin esasında 25 yıllık bir süreci kapsadığını söyledi.

Mısır'daki süreçle,Türkiye'deki 15 Temmuz arasında benzerlikler olduğunu da ifade eden Can Acun, şunları kaydetti:

"FETÖ, Erdoğan düşmanlığı üzerinden kendine muhalif bir alan açtı. Uluslararası kamuoyuna da 'muhalif' oldukları için tutuklandıkları algısı yarattı. Mısır'daki FETÖ medyası da Mursi'nin firavunlaştığı algısına yönelik yayınlarının bir parçası olmuştu, ardından FETÖ'nün bu süreçte tahkim ettiği uluslararası ilişkiler ağını, 15 Temmuz darbe girişiminde de kullandığını gördük. Mısır'da darbe öncesi medyada yapılan yayınlar ile Türkiye'de 15 Temmuz öncesi FETÖ medyasının yaptığı yayınları mukayese ettiğimizde, çok fazla benzerlikler olduğu aşikardır. FETÖ'nün Mısır darbesini rol model alarak, Türkiye'de de Mısır tarzı bir darbe girişimi denediği görülüyor."

"İltica ile ilgili haberlerle ülkelerin tepkisi gözlemlenecek"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyaset Bilimi Öğretim Görevlisi ve SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş de, FETÖ mensuplarının öncelikle ABD'deki yeni yönetimin kendilerine olan tavrını gözlemleyeceğini, ancak ondan önce süreci manipüle ederek, çeşitli ülkelere iltica ile ilgili medyalarında haberler yayıp, ardından da o ülkelerin tepkisini gözlemleyeceklerini vurguladı.

Gülen'in Belçika'ya iltica edeceği yönündeki haberlere ilişkin Miş, "Gülen'in, Belçika'ya yani Avrupa Birliğinin başkentine iltica edeceğini zannetmiyorum. Bura Türkiye'ye yakın bir yer ve çok büyük tartışmaları da meydana getirir." dedi.



Kaynak: AA